To je okusna juha, ki topi kilograme, v njej je veliko zelenjave in hranljivih sestavin za krepitev imunskega sistema

3. 12. 2025, 08:00 | Uredništvo
To je okusna juha, ki topi kilograme, v njej je veliko zelenjave in hranljivih sestavin za krepitev imunskega sistema (foto: Profimedia)
Profimedia

V prazničnem mesecu se kaj kmalu nabere kakšen kilogramček več, saj december velja za mesec druženja, srečanj - in seveda dobre hrane, ki se ji je težko upreti.

Ko ugotovimo, da smo se malce zredili ob vseh dobrotah, pod katerimi se šibijo mize, si lahko hitro pomagamo: s pomočjo sklede zelenjavne juhe, ki nasiti za dolgo časa in pomaga pri hujšanju. Hkrati pa je preprost način za povečan vnos zelenjave, poroča portal Kurir.rs

Juha je polna hranljivih snovi za krepitev imunskega sistema in podporo zdravi prehrani. Pripravljena v enem loncu, lahko jo uživate več dni ali zamrznete za daljše shranjevanje. Preden začnete kuhati, očistite in narežite zelenjavo na majhne kocke. Za pripravo te juhe potrebujete velik lonec. Uporaba premajhnega lonca bo upočasnila čas kuhanja, zato obvezno izberite večjega.

Sestavine:

  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 srednje velika čebula
  • 2 srednje velika korenčka
  • 2 stebli zelene
  • 340 g stročjega fižola
  • 2 stroka česna
  • 8 skodelic piščančje jušne osnove brez dodane soli ali zelenjavne jušne osnove z malo soli
  • 2 konzervi belega fižola
  • 4 skodelice sesekljanega ohrovta
  • 2 srednji bučki
  • 4 paradižnike, očiščene semen in narezane
  • 2 žlički rdečega vinskega kisa
  • 3/4 žličke soli
  • 1/2 žličke mletega popra
  • 8 žličk pripravljenega pesta
Fotografije podvodnega gradbišča, kjer nastaja najgloblji cestni predor na svetu (FOTO)

Priprava:

V veliki posodi segrejte olje na srednji temperaturi. Dodajte čebulo, korenje, zeleno, stročji fižol in česen. Kuhajte, pogosto mešajte, dokler se zelenjava ne začne mehčati, približno 10 minut. Dodajte jušno osnovo in zavrite. Zmanjšajte temperaturo in kuhajte na nizkem ognju, občasno premešajte, dokler zelenjava ne postane mehka - to traja še približno 10 minut.

Preberite še:

Dodajte beli fižol, ohrovt, bučke, paradižnik, kis, sol in poper. Povečajte temperaturo na rahlo vretje; kuhajte, dokler bučke in ohrovt ne postanejo mehki, približno 10 minut. Juho nalijte v sklede in po želji vsako porcijo prelijte z 1 žličko pesta. Dober tek!

Telo vam bo hvaležno, če se boste po 50. letu izogibali tem živilom: takšen je nasvet nutricionistov