To je razlog, zakaj bi se na zajtrku v hotelu morali izogniti umešanim jajcem, številne zanima, zakaj so svetlo rumene barve

20. 6. 2025, 06:00 | Uredništvo
Umešana jajca (foto: Profimedia)
Umešana jajca
Profimedia

Veste, kaj se pravzaprav nahaja v hotelskih umešanih jajcih?

Številni ljudje dvomijo o kakovosti jajc, ki jih postrežejo v hotelih, ko je na voljo samopostrežni zajtrk. Pogosto se jim zdijo preveč bleda ali brez okusa, zato se sprašujejo, ali so sploh sveža in kaj je dejansko v njih. Ni nobena redkost, da gostje preskočijo posodo z umešanimi jajci prav zaradi suma, da niso narejena iz pravih, sveže razbitih jajc. Dietetičarka Violeta Morris je za Reader's Digest pojasnila, ali je tak dvom upravičen.

"Res je, hotelska jajca imajo drugačen okus in teksturo kot tista, na katera ste navajeni doma. Najverjetneje kuharji ne uporabljajo svežih jajc, temveč tekoča ali tista v prahu. Jajca v prahu nastanejo z dehidracijo pravih jajc – postopek vključuje razbijanje in mešanje, odstranjevanje vlage, mletje v prah in pasterizacijo zaradi varnosti in daljšega roka trajanja," pravi Morisova.

Kako prepoznati takšna jajca?

Če vidite polno posodo že pripravljenih umešanih jajc, je velika verjetnost, da gre za pripravljeno mešanico. "Veliko hotelov uporablja jajca v prahu ali tekoče nadomestke ali mešanice pravih in umetnih jajc. Prepoznate jih zlahka, saj so običajno vodena ali gumijasta, vedno pa brez okusa," pravi kuharica Marisel Gentile, ki ima izkušnje iz več newyorških hotelov. "Dehidriranje spremeni kemično strukturo jajc, odstrani naravno vlago in vpliva na vse lastnosti," dodaja Morris. Pri kuhanju so takšna jajca gostejša, bolj sploščena, blede barve in pogosto z drugačnim odtenkom zaradi oksidacije beljakovin pri visokih temperaturah.

Nenavaden prizor pred trgovino, ki je hitro nasmejal splet

Je v hotelih sploh možno dobiti sveža jajca?

"Če obstaja kotiček s kuharjem, ki pripravlja jajca po naročilu, pojdite tja. Če vidite, da uporablja posodo s tekočimi jajci, ga lahko mirno vprašate, ali gre za prava. Hoteli višje kakovosti ne ponujajo velikih posod z umešanimi jajci, ampak imajo t. i. ‘akcijski kotiček’ s svežimi jajci," pravi Morris.

Druge težave z jajci v hotelih

Dolgotrajna izpostavljenost

Hrana se pogosto pripravi že pred začetkom zajtrka. Čeprav se greje, sčasoma izgubi temperaturo in teksturo, kar še dodatno zmanjša kakovost jajc.

Možnost zastrupitve s hrano

"Vsaka hrana na samopostrežnem bifeju je lahko tvegana. Jajca je treba kuhati na 71 °C in hraniti nad 60 °C. Če nimajo ustrezne zaščite in ogrevanja, so lahko nevarna," pravi Morris in dodaja, da bi bilo treba jajca zamenjati vsakih 2 uri.

Vsebnost mlečnih dodatkov

"V jajca v prahu se pogosto dodaja mleko v prahu za boljši okus in hranilno vrednost," pojasnjuje Morrisova. Za ljudi z laktozno intoleranco ali alergijo na mleko to lahko predstavlja težavo. Zato priporoča, da se v takih primerih hotelskim jajcem izognete in povprašate osebje o sestavi.

umesana-jajca.jpg
Umešana jajca
Gregor Žvab

So takšna jajca hranilno enakovredna svežim?

Dobra novica: da. "Med jajci v prahu in svežimi jajci ni velikih razlik v hranilni vrednosti," pravi dietetičarka. Po raziskavi, objavljeni v reviji Frontiers in Nutrition leta 2022, vsebujejo podobne količine beljakovin, vitamina A in E, selena ter cinka. In zakaj hoteli sploh uporabljajo takšna jajca? Glavni razlog je prihranek.

Cena svežih jajc je v zadnjih letih močno narasla, medtem ko imajo jajca v prahu daljši rok trajanja in stabilno ceno. Poleg tega priprava svežih jajc zahteva več časa, medtem ko jajca v prahu pospešijo celoten proces. Nekateri hoteli uporabljajo pasterizirana jajca tudi zaradi lokalnih sanitarnih predpisov. Zato taka jajca niso pogosta le v hotelih, temveč tudi na križarkah, v študentskih menzah, bolnišnicah in letoviščih.

Američani so šele zdaj odkrili pijačo, ki jo pri nas že dolgo dobro poznamo, ne morejo skriti navdušenja