To "poslastico za reveže" so pripravljale že babice po vsej bivši Jugi, zdaj pa jo ponujajo tudi v finih restavracijah

28. 10. 2025, 18:00 | Uredništvo
Ženska v restavraciji (foto: Profimedia)
Ženska v restavraciji
Profimedia

Včasih je bila dokaj pogosto na mizi, potem smo malce pozabili na njo, a zdaj jo je mogoče dobiti tudi v boljših restavracijah - ali pa preprosto pripraviti doma.

Za nekatere jedi se zdi, da malce utonejo v pozabo, potem pa se spet nekako pojavijo na jedilnikih, tako domačih kot tistih v restavracijah. Gre za tako imenovano pito gužvaro, ki bi ji v slovenskem prevodu morda lahko rekli "zmečkanka." Pita gužvara je jed, ki je po okusu podobna sirovemu bureku, a je njena priprava hitrejša in predvsem preprostejša. Lahko je samostojna jed, ob kateri postrežemo samo solato, pa tudi priloga k mesnim jedem. Je odlična rešitev za takrat, ko nimate veliko časa za kuhanje.

Sestavine, ki jih boste potrebovali, so:


  • zavitek vlečenega testa (500 g)
  • 4 do 5 jajc
  • 400 g skute ali mladega sira
  • 2 lončka grškega jogurta
  • 150 ml mleka
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 100 ml olja
  • sol in poper po okusu

V zmes lahko dodate tudi zelenjavo, ki vam je všeč – morda polovico pora, ki ga nasekljate, ali pest blanširane mlade špinače, blitve … Okus bo še boljši. 

Priprava:

Najprej pripravite zmes: skuto, jajca, jogurt in mleko zmešajte z metlico. Dodajte olje, pecilni prašek, sol in poper (in kakšno zelenjavo – po želji) in še enkrat vse skupaj zmešajte. Vlečeno testo vzemite iz ovoja in ga raztegnite. Vzemite štiri liste in z njimi pekač obložite z vseh strani – tako, da polovico testa položite na dno, polovica pa naj visi čez rob. En list testa pustite ob strani, potrebovali ga boste na koncu.



Nato vzemite list vlečenega testa, ga zmečkajte in pomočite v maso. Ko je testo dobro namočeno, ga vzemite ven in položite (zmečkanega in namočenega) v pekač. To z listi ponavljajte, vse dokler ne porabite mase. Nato vse skupaj prekrijte z listom, ki ste ga dali na stran. Pokapajte ga z oljem in razmažite.

Preberite še:

Golažu vedno dodajte to sestavino: poskrbeli boste za nepozaben okus in meso, ki se kar topi v ustih