Včasih je delala v trgovini, zdaj pa je razkrila, kaj pravzaprav "tiči" za oznako sveže pečeno.
Razgovorila se je o tem, kako delujejo pekovski oddelki, kaj se dogaja s tortami in katere napake so tiste, ki jih kupci najpogosteje počnejo, ko naročujejo tovrstne izdelke. Gre za nekdanjo dekoraterko tort - šest let je delala v veliki trgovini v New Yorku, njeno zgodbo pa je prenesel portal Kitchn.
Avtorica besedila je po končani kulinarični šoli delala v manjšij pekarnah, a zapisala je, da se je največ naučila prav v šestih letih dela kot dekoraterka tort v veliki trgovini v New Yorku. "Imeli smo ogromno ponudbo izdelkov, ki so se pekli kar v trgovini – od kruha s kislim testom do tort, ki so se po kakovosti lahko merile z izdelki iz najbolj znanih slaščičarn."
Pripravljala je sladice iz vitrine in torte po naročilu. Opazila je, da številni kupci ne razumejo, kako naročanje na pultu dejansko poteka. Pravi, da bi morali kupci pred naročilom torte poznati teh pet ključnih stvari. "Ljudje kupijo torto s premerom 23 centimetrov za 12 gostov in na koncu jim ostane polovica," pravi avtorica ter dodaja, da torte običajno ponudijo bistveno več porcij, kot se pričakuje. "Polovico pekača za praznovanje s 50 ljudmi je mogoče razrezati tudi na 100 kosov." Njen nasvet je, naj kupec razmisli, kako lačni bodo gostje, če bo postrežena tudi druga hrana, in opozarja, da več torte ni vedno boljša izbira. "Visoke torte dajo več porcij, okrogle torte pa ni treba rezati na klasične trikotnike.".
Opozori, da ima večina pekarn seznam izdelkov, ki jih namerava prodati tisti dan. Kar se ne proda, pogosto ostane do naslednjega dne. Taka hrana je sicer varna, a stepena smetana in sveže sadje hitro zgubita na kakovosti. Kot pravi, že po enem dnevu ovenita in se izsušita, tako da nista več enaka. "Torte s stepeno smetano po naročilu smo vedno sestavljali na dan prevzema, brez tveganja, da bi se smetana posedla ali da bi sadje ‘spustilo sok’." Podala je še en nasvet glede drugih sestavin. Mnogi so želeli masleno kremo zunaj in stepeno smetano ali mousse znotraj, a težava je v tem, da maslena krema v hladilniku postane trda in izgubi okus, medtem ko stepena smetana in mousse brez hlajenja ne zdržita.
Preberite še:
- Kaj pravite na to?! V restavraciji so jim za nekaj, kar je sicer zastonj in nekako samoumevno, zaračunali kar 58 evrov!
- Inovativno čudaški način rezanja torte, ki je sprožil vroče debate
Kupce pogosto zanima, ali je bila torta pečena danes. Odgovor je skoraj vedno - ne. Pravi, da je to v bistvu dobra stvar. saj bi peki komaj uspeli opraviti svoje delo. "Biskvite pečejo vnaprej, pogosto v večjih količinah, nato pa jih zamrznejo ali ohladijo. Hladni in čvrsti biskviti so veliko lažji za sestavljanje." Enako velja za kreme, ganache, mousse in glazure. Če se kupec ne more pogovoriti z dekoraterjem, se vedno lahko obrne na drugo osebje. Tudi oni imajo izkušnje in lahko pojasnijo vse podrobnosti, da bo torta točno takšna, kakršno si kupec želi.