La. P. | 3. 2. 2024, 09:04

TOP 5: To so najboljše napolitanske pice v Sloveniji (vseh lokacij gotovo še ne poznate!)

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Napolitanski tip pice je že nekaj časa precej priljubljen tudi pri nas. Preverili smo, kje se pice po okusu in kakovosti skoraj lahko kosajo s tistimi, ki vam jih postrežejo v italijanskem Neaplju.

1. Baffi House of Pizza, Radovljica

Baffi House of Pizza se nahaja ob Gorenjski cesti v Radovljici in je del Šmeks bara, kar pomeni, da na enem mestu dobite rahle, sočne napolitanske pice, narejene z drožmi, in številna kraft piva, kakovostna vina, dobro kavo in druge napitke.

Ustanovitelj Baffija in njegov svojevrstni zaščitni znak je brkati strojni inženir Simon Koštomaj, ki je, beremo na spletni strani Radolca.si, po opravljeni fakulteti nekaj časa delal v kamniški Pivovarni Maiser, kjer je skupaj s šefom začel peči pice v prenosni pečici za pice, od tam pa ga je potegnilo v raziskovanje pic in preizkušanje novousvojenega znanja v praksi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BAFFI (@baffipizzahouse)

Glas o njegovih picah se je kmalu začel širiti po njegovi domači Radovljici, kjer je Davor Krajnc, ki vodi lokal Šmeks, ravno razmišljal, da bi ponudbi lokala dodal hrano – iskal je nekoga, ki bi prevzel ta del in se povezal s Koštomajem. Tako je v Šmeksu začel nastajati kotiček za pice, Koštomaj pa se je pred odprtjem med drugim intenzivno izobraževal tudi v Neaplju.

Poleg tega, da Šmeks oziroma Baffi zdaj slovi po izvrstnih napolitanskih picah, pa je lokal tudi prostor, kjer se stopnice pozimi ob posebnih priložnostih spremenijo v strmino za smučanje, tako imenovan šmekslad, ki se – pripravno – zaključi ravno ob šanku. Ne verjamete? Po lokalu/piceriji visi fotomaterial z dogodka, videoutrinke pa je mogoče najti na družbenih omrežjih.

2. Gostilnica 5-6 kg, Ljubljana

Zdaj že legendarna ljubljanska restavracija in picerija, za katero stojijo Barbara Repe, Borut Novak in Matej Prinčič, je bila poleg picerije Verace bržkone ena prvih, ki je začela ponujati pice na napolitanski način – že leta 2015 je kulinarični kritik Boštjan Napotnik o njihovih picah v Mladini zapisal, da "lahko z veseljem sporočimo, da tile fantje znajo dobro zakuriti peč, da pice ne maličijo s preobilnim oblaganjem in da znajo zamesiti po napolitanskih šegah tanko testo, ki ga krasno zapečejo, da se ob robovih lepo zamehuri, a se kljub temu ne spremeni v pretrdo skorjo, temveč ostane voljno. Fino".

Četudi imajo danes nedvomno več konkurence, sploh v Ljubljani (Pop's Place, Trappa, Peruzza, Naša hiša ...) niso izgubili na kakovosti, vmes so le menjali lokacijo: z Gornjega trga v osrčju Ljubljane so se preselili na nekoliko bolj odmaknjeno, a sploh poleti izjemno živahno trnovsko ulico Eipprovo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gostilnica 5-6 kg (@gostilnica5_6kg)

3. Pizzeria Antica, Grosuplje

Grosupeljska picerija Antica se na našem seznamu ni znašla po povsem subjektivnem izboru – pred dobrim tednom so za svoje izjemne napolitanske pice osvojili naziv "Best Pizza in and around Ljubljana 2024" po izboru @ljubljanainyourpocket.

Lastnik picerije Marko Krezič je lansko leto za Dnevnik povedal, da testo delajo z minimalno količino suhega kvasa, da zori in vzhaja najmanj 24 ur, včasih do 48 ur, uporabljajo razmerje dveh vrst vrhunske neapeljske moke, pelati so san marzano s certifikatom, mocareli pa kravja in bivolja.

Nad pico, garantiramo, ne boste razočarani, za še boljšo izkušnjo pa posebej priporočamo obisk v prazničnem času, saj je ambient takrat zares čaroben.

4. Restavracija Cubis, Šenčur pri Kranju

Pravo pica presenečenje vas čaka v restavraciji Cubis v poslovni coni Šenčurja pri Kranju. Restavracija sicer ponuja malice in kosila za okoliška podjetja in morda na prvi pogled ni prva izbira, ko si zaželimo dobro pico, toda speči znajo tudi čisto pravo napolitansko pico, ki jo boste "zmazali" po hitrem postopku. 

Kot pravijo, se njihov šef rad pošali, ko reče: "Pica je ta prava definicija, ko po radiu voščijo lepe praznike v krogu družine in prijateljev. In tole je pravi krog - zbran okoli dobre pice." Zato pica je in bo ostala šefovo priporočilo – najbrž kar skozi vse leto.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Restavracija_Cubis (@restavracija_cubis)

5. 400 Gradi, Kranj

Še čisto sveža pridobitev je picerija 400 Gradi, ki so jo v starem jedru Kranja odprli novembra 2023. Obiskovalcem postrežejo s pristnimi napolitanskimi picami, za katere je značilen poudarjen rob in tanko testo, ki je zaradi dolge fermentacije polnega okusa in mehko, poleg tega pa nudijo tudi italijanske testenine, sveže solate, tiramisu in ostale italijanske sladice.

Chef picerije Armando Nevicato, ki je na šolanju v Neaplju pridobil certifikat združenja Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), ki velja za avtoriteto v svetu neapeljskih pic (pri tem združenju se je sicer izobraževal tudi Simon Koštomaj iz Baffija), je picerijo poimenoval po stopinjah, na katerih peče pico: "400 gradi" namreč v italijanščini pomeni 400 stopinj, piše Visit Kranj.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 400 GRADI Kranj Pizzeria Napoletana (@400.gradikranj)

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec