Verjetno nikoli ne bi pomislili, da je s pomočjo tega izdelka, ki je v skoraj vsaki shrambi, mogoče zgostiti okusne jedi na žlico,
Zima je pravi čas za uživanje v gostih enolončnicah in juhah, a treba jih je znati skuhati tako, da so goste. No, pri tem pomagata prežganje in smetana za kuhanje, a marsikdo se tem sestavinam izogiba. Če ste med njimi tudi vi, vas bo zagotovo razveselilo dejstvo, da obstaja še ena sestavina za zgoščevanje jedi, ki jo uporabljajo profesionalni kuharji.
Gre za instant krompirjev pire, in to v obliki, kot je v embalaži. Kosmiči iz dehidriranega krompirja, ki se uporabljajo za pripravo instant pireja, so učinkovito sredstvo za zgoščevanje juh in enolončnic. Ne tvorijo grudic (kot moka) in ne zahtevajo dodatnega kuhanja, zato so praktična rešitev, ko jed želite zgostiti brez prežganja in brez spremembe okusa. Gre za izdelek z dolgim rokom trajanja, ki se v kuhinji obnaša zelo predvidljivo, saj je krompir že toplotno obdelan, škrob pa p aktiviran. Zato ga je dobro imeti pri roki, če imate radi goste enolončnice.
Ko gre za dodajanje instant pire krompirja, si velja zapomniti, da pri tem velja zmernost. Če kuhate okrog dva litra juhe, bo dovolj ena žlica instant pireja. Če pa želite, da bi bila vaša jed res gosta, ga dodajte še malce več. V tem primeru je učinek podoben, kot če bi dodali en manjši krompir in ga pustili, da se razkuha.
Preberite še:
- S tem enostavnim trikom boste zgostili vsako enolončnico (za še več vitaminov)
- Če za zgostitev jedi na žlico uporabljate moko, tega raje ne počnite več: dodajte tole - jed bo okusnejša in manj redilna
- Krompirjev pire je še boljši s sestavino, ki jo najpogosteje zavržemo: uporabite jo in uživajte v kremni poslastici
Po dodajanju krompirjevih kosmičev, bo dovlj, da jed kuhate še dve do tri minute, da se struktura stabilizira. Ko kosmiče dehidriranega krompirja dodamo v vročo juho ali enolončnico, se hitro rehidrirajo in enakomerno povežejo s tekočino. Pomembno je, da jih dodajamo postopoma in ob stalnem mešanju, saj se gostota pokaže z rahlim zamikom.