Trik pekov za testo, ki vedno uspe, posledica pa je mehko in okusno pecivo: razkrivajo, kaj je treba nujno upoštevati

10. 12. 2025, 19:00 | Uredništvo
Oče in hčerka pripravljata testo (foto: Profimedia)
Oče in hčerka pripravljata testo
Profimedia

Gre za določena pravila, ki se jih je preprosto treba držati, ko doma mesite testo za različne vrste peciva. Tako vam bo res vedno uspelo doseči popolnost.

Priprava peciva je za marsikoga pravi kulinarični izziv, saj vključuje gnetenje testa in čakanje, da vzhaja. A tudi za to obstaja rešitev. Tukaj je nekaj trikov, ki bodo pomagali, da bo vaš izdelek videti kot iz najboljše restavracije ali kot s fotografije vašega najljubšega kuharskega mojstra - in trike so razkrili prav mojstri svojega poklica oziroma peki.

Bistvo je v predpripravi

Na prvem mestu je to: preden začnete pripravljati testo, vzemite maslo in jajca iz hladilnika ter ju pustite nekaj časa na sobni temperaturi. Nato pripravite in odmerite vse potrebne sestavine, preden začnete z gnetenjem. Pomembno je, da se držite recepta in ne improvizirate. Za razliiko od kuhanih jedi, mesa, juh in solat, kjer vedno lahko dodate kakšno novo sestavino ali spremenite količine, je testo rezultat kemijskih procesov, zato tukaj preprosto ni bližnjic ali spreminjanja sestavin. Pomembno je tudi, da ne pretiravate s količino pecilnega praška ali kvasa, saj lahko testo preveč naraste in poči. Ne delajte si zalog pecilnega praška in kvasa, saj s časom izgubita svoje lastnosti.  

Nujno je, da ogrejete pečico

Testo vedno dajte v ogreto pečico, saj to zahtevajo vsa testa s pecilnim praškom ali kvasom. Ob združevanju mokrih in suhih sestavin pride do kemijske reakcije in testo začne takoj vzhajati. Počakajte 10 do 15 minut od trenutka, ko pečica doseže želeno temperaturo, nato pa testo postavite vanjo. Rešetko v pečici postavite na sredino, da se testo enakomerno speče zgoraj in spodaj.

Nosečnica med prevozom v bolnišnico rodila v samovozečem taksiju

Preberite še:

Dobro je vedeti. mehko testo za flancate ali majhne pogačice, pa tudi testo za rogljičke ali pogačo, lahko hranite v hladilniku. Če je testo v plastični vrečki in obilno namazano z oljem, lahko tam stoji približno dva dni, ne da bi to kakor koli vplivalo na njegov okus. Po tem času začne izgubljati elastičnost in dobivati kiselkast okus.

Posebni pogoji za vzhajanje testa

Kvas, ki spodbuja vzhajanje testa, najbolje deluje v vlažnem in toplem okolju. Zato postavite oblikovano testo bližje viru toplote. Idealno je, da je blizu pečice, ki se segreva. Vendar pazite, da ni preblizu, saj boste dosegli nasproten učinek. Vzhajanje boste pospešili tudi tako, da oblikovano testo prekrijete z rahlo navlaženo kuhinjsko krpo. Če se držite teh zlata vrednih nasvetov, bo vaše pecivo na koncu res takšno, kakršnega ste si želeli.

Jutro, ko se je v nekdanji jugoslovanski republiki ustavil čas: kaos, solze in čisti obup, o tej katastrofi se še danes govori (FOTO)