Če se vam je že kdaj zgodilo, da ste skuhali jajce, ga začeli lupiti in izgubili živce, ker se je lupina lomila na drobne koščke, beljak se je trgal, namesto gladkega jajca pa je na krožniku pristalo grdo olupljeno jajce, potem vas bo ta rešitev razveselila.
Številni v vodo za kuhanje jajc dodajajo sol ali kis, da bi se potem lažje lupila. A najbolj bo pomagala tretja sestavina, ki jo je mogoče najti v domači shrambi, a na njo sploh ne pomislimo. Gre za sodo bikarbono, ki pride prav pri kuhanju, peki peciva, pa tudi pri čiščenju.
Marsikdo sodo bikarbono doda v vrelo vodo in misli, da je to dovolj. Vendar se pravi učinek doseže le, če sodo dodate v hladno vodo, preden jo začnete segrevati. Tako ima dovolj časa, da spremeni pH vode in deluje pravilno, medtem ko se jajce postopno kuha, piše portal Slobodna Dalmacija. Če želite jajca skuhati tako, da se bodo popolno olupila, sledite temu postopku:
-
Jajca položite v lonec in jih prelijte s hladno vodo, tako da so pokrita vsaj za 2 do 3 centimetre.
-
V hladno vodo dodajte eno čajno žličko sode bikarbone.
-
Lonec postavite na ogenj in pustite, da voda zavre.
-
Ko voda zavre, zmanjšajte temperaturo in kuhajte 9 do 10 minut za trdo kuhana jajca.
-
Po kuhanju jih takoj prestavite v hladno ali ledeno vodo.
-
Po nekaj minutah začnite z lupljenjem.
Preberite še:
- Kdaj položite jajca v vodo? Razlika v kuhanju je velika
- Zakaj jajc ne bi smeli nikoli kuhati hladnih
- Kako zmehčati tudi najbolj žilavo meso? Skrivnost je v eni sami sestavini, zaradi katere se bo kar topilo v ustih
Sveža jajca veljajo za najtežja za lupljenje, vendar soda bikarbona tudi to težavo precej olajša. Če pa želite res popoln rezultat, lahko naredite še naslednje: če imate možnost, uporabite jajca, stara nekaj dni, ali pa jih pred kuhanjem pustite na sobni temperaturi 30 do 60 minut.