Marijana Podhraški | 1. 12. 2023, 20:00
Tudi Piran se lahko zdaj pohvali s svojo sladico (s sestavinami, ki jih nimajo nikjer na svetu)
Ko sem nazadnje obiskala Piran, sem si ob kavici naročila tiramisu. Zdaj bo vse drugače.
Slovensko obalno mestece Piran je dobilo svojo avtentično sladico, ki so jo snovalci poimenovali Š'torta, in sicer po sorti avtohtone piranske oljke. Projekt so kot poklon tradiciji solinarstva in oljkarstva zasnovali v Mestni kavarni Piran, recept za tortico pa je pripravil najmlajši slovenski chef z Michelinovim priznanjem, komaj 23-letni Kristian Zule iz Stare Gostilne Piran.
Sladica s piransko soljo in olivno kremo
Ja pa kaj še, mi je med potjo na predstavitveni dogodek rojilo po glavi in prepričana sem, da nisem bila edina. Kot smo novinarji lahko predhodno prebrali v najavi dogodka, je chef posladek obogatil s karamelo s piransko soljo in z olivnim moussom. Sol in olive v torti, resno? A dve uri in košček Š'torte pozneje se je v meni razblinil vsak sum - zvezda je rojena! "Vso pot iz Ljubljane do Pirana sem močno upala, da bo dobra. Ampak vaša Š'torta je izvrstna," sem med voščilom za uspeh priznala mlademu chefu, ki je tudi mladi talent leta 2023 po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau.
"Pri ustvarjanju recepta me je vodil mediteranski temperament Pirana, ki je glavni vir navdiha tudi v moji kuhinji. Tu so se ljudje že od nekdaj posvečali pridelavi soli in oljk, zato sem si zadal kar velik izziv, kako iz teh sestavin pričarati sladico," je chef Kristian Zule pojasnil drzno in na prvi pogled nenavadno izbiro soli in oliv za osnovo sladice.
Poklon mestu, v katerem delajo
"Zamisel za posebno sladico smo dobili, ko smo ob desetletju delovanja Mestne kavarne Piran razmišljali, kako bi se lahko zahvalili mestu, v katerem delujemo. Piran je čudovit, zato ga želimo v čim lepši luči predstavljati tudi skozi našo gostinsko ponudbo," je ob lansiranju njihovega novega izdelka povedala Tamara Posavec Simčič, direktorica podjetja Tim International, pod okrilje katerega spada tudi Mestna kavarna Piran.
Kot precej redna obiskovalka Pirana sem se sama zelo poistovetila z izjavo Jelene Aršić, ki vodi Mestno kavarno: "Smo na Tartinijevem trgu, v samem osrčju Pirana, in vsi bi želeli nekaj sladkega pojest." Ob tem je povlekla vzporednico z blejsko kremšnito in prekmursko gibanico, sladka kulinarična ponosa dveh slovenskih krajev oziroma regij ter nam dala vedeti, da ima njihova Š'torta nedvomno obogatila kulinarično-turistično ponudbo Pirana ter da imajo z njo visoke cilje. Že zaradi nje bo vredno priti v Piran.
Š'torta je čisti original in tudi torta presenečenja. Zaradi njene rumenkaste barve bi marsikdo pričakoval okus limon ali morda kaj bolj sadnega. A ima vrhunski zasuk in njenega okusa ne pozabimo zlahka.
Vse se da, če se hoče
Ekipi Mestne kavarne Piran in Stare gostilne Piran, ki je združila moči in ustvarila čudovito zgodbo piranske torte, je prikimal tudi podžupan občine Piran, Christian Poletti. "Dokazali so, kaj je mogoče narediti. Ustvarili so izdelek, ki vsebuje naše solinarsko bogastvo, piranska sol je posebnost in identiteta tega območja." Š'torta bo postala dodana vrednost turistični destinaciji Piran, je svoje prepričanje izrazila tudi Patricija Gržinič, direktorica Turističnega združenja Portorož. Slišati je bilo tudi, da se bo Mestna kavarna s posebno ponudbo Š'torte in kozarca izbrane penine vključila tudi v projekt Mesec penin.
Specialiteta z dobrim namenom
In še to: do 15. aprila 2024 bo celoten znesek vsakega nakupa Š'torte, ki bo sladkosnedom na voljo po ceni 5,9 evra, namenjen dobrodelnemu prostovoljnemu društvu Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki in njihovem projektu "Ujemi svoje sanje". Z omenjenim projektom društvo omogoča otrokom iz socialno šibkejših okolij, da lahko razvijajo svoje talente, v prihajajočem letu pa bodo vključeni tudi otroci iz poplavljenih področij.
Si želite zdrave sladice? Preberite recept: zdrava sladica.
Novo na Metroplay: Jan Plestenjak iskreno o enem najbolj čustvenih trenutkov njegove glasbene kariere