N. V. | 3. 11. 2023, 22:51

Najbolj zdrava večerja na svetu: jeste jo lahko brez strahu, da se boste zredili

Profimedia

Predstavljamo recept za zdravo in okusno večerjo.

Zdrava večerja je drugačna za vsakega posameznika. Potrebe tajnice, športnika ali fizičnega delavca niso enake. Kljub temu pa je mogoče pripraviti en obrok, ki zadovolji vsakega – pa še enostavno ga je pripraviti.

Polovico večerje pripravite iz zelenjave. Druga polovica naj bo iz ogljikovih hidratov in beljakovin. Torej, preprosto povedano, imamo pravilo 50-25-25.

Zelenjava na pol krožnika

Zelenjava je zdrava, vsebuje obilico mikrohranil, mineralov in vitaminov ter vlaknin in prav to potrebujemo za okrevanje in razstrupljanje telesa od vsakodnevnih izzivov. Najprej 50 odstotkov prostornine svojega krožnika napolnite z neškrobnato zelenjavo, kot so bučke, brokoli, korenje, zelje, kumare, paradižnik ali mešanico zelenjave, ki jo imate radi.

Četrtina ogljikovih hidratov

Četrtina krožnika – nič več. Najbolj priljubljeni ogljikovi hidrati so: kruh, testenine, rezanci, riž, krompir, sladki krompir. Najbolje je izbrati polnovredna živila, saj se tako se hrana počasneje prebavlja in dlje časa daje občutek sitosti (po polnoči se ne boste zbujali lačni). Poleg tega zagotavlja telesu potrebne vlaknine za boljše zdravje črevesja in vpliva na zniževanje slabih maščob v krvi (holesterol).

Pest mesa

Beljakovine so rdeče meso, ribe, perutnina, jajca, sir, mlečni izdelki ... Živil ne cvrite ali pražite, raje jih specite. Ko pripravljate večerjo s temi živili, ne pretiravajte. Držite se tega, da naj beljakovine na krožniku zavzamejo 25 odstotkov.

Profimedia

Kaj pomeni 25-odstotno, ko pride do mesa? To je približno toliko, kolikor spravite v svojo pest. Če ste nižji po rasti, je vaša dlan manjša in seveda so vaše potrebe po energiji manjše. To je približno 120 do 150 gramov surovega mesa. Za malo večjo osebo je to 150 do 200 gramov mesa. Če je riba, lahko tudi malo več.

Zdrava solata

Zdaj pripravljen krožnik zmešajte v skledo. Naredite solato, dodajte malo soli in olja, najbolje deviškega. Ne začinite preveč, da ne boste zmotili prebavnega procesa. Namesto kisa dodajte malo limoninega soka, ker osveži in izboljša absorpcijo vitaminov in mineralov iz zelenjave.

Profimedia

Pa dober tek!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol