Mislite, da znate jesti pico? Če jo režete na trikotnike ali uporabljate vilice in nož, bi vas Italijani lahko pogledali nekoliko očitajoče.
Stefano Cirene, lastnik znane restavracije v Sydneyju, trdi, da večina ljudi - celo pravi gurmani - vse življenje to kultno italijansko specialiteto jedo napačno. To o tem pravi chef, ki dobro pozna napolitansko tradicijo.
Pica se ne reže na trikotnike
Številni gurmani po svetu naredijo napako že pri prvem koraku. Medtem ko večina ljudi pico samodejno razreže na šest ali osem kosov, bi vas v Neaplju takšno dejanje takoj razkrilo kot turista. Stefano Cirene, lastnik priljubljene restavracije v Sydneyju, pojasnjuje, da "pravi Neapeljčan nikoli ne bo pice razrezal na trikotnike, še manj pa jo bo jedel z vilicami in nožem." Cirene, zmagovalec svetovnega prvenstva v pripravi pic iz leta 2017, poudarja, da je pica od nekdaj hrana, ki se je z rokami, v gibanju, natanko tako, kot je bila prvotno mišljena.
Kako se v resnici uživa prava neapeljska pica
Če sedite v italijanski trattoriji s pogledom na Neapeljski zaliv in čakate, da vam postrežejo popolno margherito ali marinaro, se ne čudite, če vam prinesejo celo pico, nerazrezano. Italijani to počnejo z razlogom, pravi Cirene. "Pica mora priti na mizo cela, brez predhodnega rezanja in deljenja," pojasnjuje chef. "Ko jo dobite, je vaša naloga, da jo preklopite po pravilih tradicije."
Najprej jo je treba prepogniti na pol, tako da se robova združita, nato pa še enkrat - z leve proti desni - dokler ne dobite oblike, ki spominja na sendvič ali palačinko. Ta način uživanja Italijani imenujejo "portafoglio" (denarnica). "Pica je bila v svoji prvotni obliki in namenu hitra ulična hrana, ki se je jedla med hojo," pravi Cirene in dodaja, da je prav zato tradicija prepogibanja še vedno globoko zakoreninjena v Neaplju.
View this post on Instagram
Po besedah Stefana Cirenea mora biti prava napolitanska pica mehka in voljna, ne pa hrustljava, kot si številni predstavljajo. Hrustljavost, čeprav privlačna za nekatere, pravzaprav ni del izvirnega recepta. Zato se pica po neapeljskem običaju ne je iz sredine, čeprav številni menijo, da je to najsočnejši del, ampak od roba, ki ga ljudje pogosto neupravičeno pustijo na krožniku.
Preberite še:
- V Neaplju smo obiskali eno najboljših picerij na svetu: smo bili zadovoljni?
- Kako je pica postala kraljica hitre hrane
- Italijanske picerije osvojile svet: z njimi ustvarjajo pravo bogastvo
Če čakate, da se ohladi, žalite picopeka
Še ena pogosta napaka, opozarja Cirene, je čakanje, da se pica ohladi. Italijani to štejejo skoraj za žalitev mojstra, ki jo je pripravil. "Pica se je takoj, ko pride na mizo," pravi. "Če jo pustite, da se hladi, boste uničili okus in teksturo." V Neaplju je pica več kot le jed, je ritual. Od izbire sestavin do načina postrežbe in uživanja - vse ima svoj namen in pomen.