K. Ž. | 17. 3. 2024, 09:00

Praznik, ko je vse zeleno: veste, kako se pravilno pije irski viski?

Profimedia

Ni dneva svetega Patrika brez viskija, vendar ali veste, kako se ga pravilno pije?

17. marca obeležujemo dan svetega Patrika, ki je na Irskem ter tudi ponekod drugod državni praznik ter dela prosti dan. 17. marec je dan smrti zaveznika Irske, sv. Patrika, in obeležuje prihod krščanstva na Irsko. V zadnjih letih pa je to tudi praznik irske kulture in tradicije. Za praznik so značilne številne parade in praznovanja, prva parada pa je potekala leta 1737, ko so se zeleno obarvali irski priseljenci v Bostonu.

Profimedia

V luči praznika pa smo zato za vas poiskali način, kako se spije pravi irski viski. Če ste že poskusili viski in vam ni bil všeč, morda niste poskusili pravega irskega viskija. Po mnenju Richarda Daviesa, soustanovitelja in izvršnega direktorja Slainte County Loutha, ima Smaragdni otok prednost vrhunskega naravnega vira. "Irska voda je na splošno mehkejša kot ameriška, zaradi česar ima viski bolj gladek, a lahek okus, z mehkejšim profilom v primerjavi s tradicionalnimi ameriškimi znamkami," je dejal za HuffPost. Vas zanima, kako piti viski kot pravi Irec? Tukaj je nekaj nasvetov strokovnjakov.

Profimedia

Vzemite pravi kozarec

Pri viskiju je tudi izbira kozarca pomembna, strokovnjaki priporočajo tako imenovane kozarce Glencairn, ki so bili posebej oblikovani za pomoč pri ocenjevanju viskija. Žarnica na koncu kozarca je namreč popolne oblike za pravo merico viskija. Nagubana zgornja oblika pa koncentrira arome na vrhu kozarca, tako da lahko pivec zazna tudi najbolj subtilne note.

Profimedia

Nalijte pravo količino viskija

Pri viskiju ni potrebe po tem, da odprete steklenico in pustite pijači, da "diha". Pomembno je samo, koliko ga nalijete. Strokovnjaki svetujejo, da v kozarec nalijete največ 55 mililitrov viskija, saj je ta namenjen uživanju v majhnih količinah in počasnemu srkanju.

Vzemite si trenutek in ocenite pijačo

Preden takoj nagnete viski, si vzemite trenutek in ocenite viski. Pri tem poglejte barvo viskija in noge. Noge so kapljice, ki nastanejo v kozarcu, kadar ga zavrtite. Počasnejše in težje, kot so te kapljice, višja je vsebnost alkohola, še poroča HuffPost.

Nato vdihnite skozi usta in skozi nos. Naredite majhen požirek in pustite, da se tekočina skotali po nebu, preden ga pogoltnete. Upoštevajte senzorično izkušnjo viskija in ga ocenite.

Profimedia

"Skrivna sestavina"

Ena dodatna sestavina, ki lahko izboljša vašo izkušnjo pitja, je voda. Dodajte le kapljico vode, po možnosti destilirane, tako da samo razredči tekočino brez dodatka kakršnekoli druge arome.

Če želite led, uporabite le najboljšega

Kozarec čistega viskija je tradicionalna metoda postrežbe žgane pijače. Takoj, ko pa nekaj dodate, pa lahko pride do polemik. Mnogi si tako niso enotni, ali bi se viski moral piti z ledom ali brez. Izbira je sicer vaša, vendar se zavedajte, da lahko preveč ledu ublaži nekatere naravne arome viskija. Pri tem tudi uporabite zelo prozoren, visokokakovostni led, ki je po vsej možnosti izdelan iz destilirane vode.

Čist led se bo počasneje stopil, zato bo stopnja rdečenja vaše pijače počasnejša, kar je popolno za pijačo, ki se mora piti počasneje.

Bi radi nekaj drugačnega? Tudi to lahko

Viski lahko seveda vmešate v koktajl ali pa ga dodate kavi in tako spijete tradicionalno irsko kavo. Lahko pa ga pijete poleg druge pijače, kot so to včasih pogosto počeli. Na Irskem se namreč viski tradicionalno pije v slogu "pint and a drop" (pivo in kapljica). To pomeni, da viski srkate ob svojem najljubšem pivu.

Kadar pa viski zmešate v koktajl, pa je dobro, da uporabite pijače vrhunske kakovosti, saj tako ohranite okus in arome viskija. Pazljivi bodite tudi pri uporabi pravilnih mer pri mešanju, saj je pravo ravnovesje ključnega pomena za ustvarjanje harmoničnega koktajla, ki poudarja odtenke viskija.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol