Mladi chef Pablo iz Hiše Franko v boj za veliko zmago: "Ne vem več, koliko rožic iz buče sem naredil"

21. 10. 2025, 16:00 | Uredništvo
Mladi chef Pablo iz Hiše Franko v boj za veliko zmago: "Ne vem več, koliko rožic iz buče sem naredil" (foto: Žiga Intihar)
Žiga Intihar

V Milanu bo 28. in 29. oktobra potekal globalni finale najpomembnejšega svetovnega tekmovanja mladih kuharjev S.Pellegrino Young Chef Academy, na katerem bo Slovenijo zastopal 27-letni Pablo Donadio Falcon iz Hiše Franko.

Kot mentorica mu bo ob strani stala tamkajšnja head chefinja Yvonne Melee Simon. Njegova tekmovalna jed se imenuje Haiku gori, navdihnili pa so jo okusi in občutki veličastnih posoških gora ter poezija Pablove mame.

Tako kot haiku — trije "verzi" jedi

Prvi verz predstavlja hrustljav kreker z zelišči s kislo smetano z medenim cvetnim prahom, emulzijo bučnih semen, zelenega kardamoma ter sezonskih zelišč in rož. Drugi verz je gozdna infuzija iz brinovih jagod in verbene, ki pomaga očistiti brbončice ter povezuje okuse iz prvega verza s tistimi iz tretjega, ki je sestavljen iz srnjaka z bučo in zemeljskih okusov tartufove kreme, črnega kardamoma in črnega česnovega misa.

Pablo Donadio Falcon
Okusi in teksture vseh treh so iz sestavin izvabljeni do popolnosti, vsak grižljaj pa odkriva nove in nove plasti, ki presenečajo jedca.
Žiga Intihar

Zmagovalec Malte

Pablo si je uvrstitev na finale priboril z zmago na Malti, kjer je novembra lani potekal regionalni finale za jugovzhodno Evropo in Mediteran. Tedaj sta njegova jed in način, na katerega jo je predstavil, panel petih sodnikov, med katerimi je bil tudi Igor Jagodic, tako navdušila, da so bili o zmagovalcu le nekaj minut po koncu tekmovanja povsem enotni.

Na stotine morskih psov obkolilo priljubljeno avstralsko plažo (VIDEO)
Mladi chef Pablo iz Hiše Franko v boj za veliko zmago: "Ne vem več, koliko rožic iz buče sem naredil"
San Pelegrino

"Izkušnja na Malti je bila nepozabna in sodelovanje na S.Pellegrino Young Chef Academy je izjemno pomemben korak na moji poti in za mojo prihodnost. Že samo sodelovanje v finalu predstavlja eno od najpomembnejših stvari, ki jih kot mlad človek v gastronomiji lahko dosežeš. Ampak na takšni ravni greš seveda na zmago, ne le na sodelovanje. Zmaga tu pa ti spremeni življenje," se priložnosti zaveda Pablo, ki je z mentorico Yvonne Melee Simon mesece pilil vsako najmanjšo podrobnost.

"Sploh ne vem več, koliko rožic iz buče sem naredil, zdi se mi, da na tisoče," se nasmeje mladenič, ki na finale v Milano odhaja pripravljen in pomirjen.

Presojali bodo najboljši

V Milanu se bo pomeril s 14 kolegi in kolegicami z vsega sveta, o zmagi pa bo odločal panel "sedmih modrecev". Slednjega sestavljajo priznana imena vrhunske kulinarike, med njimi tudi Mitsuharu Tumura, izjemno priljubljen chef restavracije Maido v perujski Limi, ki je letos na seznamu The World's 50 Best Restaurants zasedla 1. mesto.

Poleg mentorice bo Pabla v Milanu spremljala tudi Lili Vodušek, produktna vodja blagovne znamke S. Pellegrino za Slovenijo pri podjetju Merit HP, ki slovenskim predstavnikom pomaga skozi celoten proces – od prijave do nastopa na tekmovanju. "Proces je zahteven, a izkušnje so neprecenljive. S sodelovanjem na S.Pellegrino Young Chef Academy mladi dobijo dostop do najvplivnejših predstavnikov svetovne gastronomije ter priložnost, da na globalnem odru pokažejo svojo kulinarično ustvarjalnost," je poudarila in dodala, da se bo izbor tekmovalcev za nov krog regionalnih final pričel že čez nekaj mesecev.

Pablo Donadio Falcon
Žiga Intihar

Nov krog že čez nekaj mesecev

"Predstavniki Slovenije so prisotni že vse od začetka. Ledino je oral Mojmir Šiftar, ki se je tekmovanja udeležil kar trikrat, Žiga Koprivc pa je na prejšnji izvedbi na regionalnem finalu v Zagrebu osvojil S.Pellegrino Social Responsibility Award. Velik uspeh je bil tudi izbor kar treh slovenskih predstavnikov za regionalni finale lani na Malti, za katerega sta bila poleg Pabla izbrana še Matija Cotič in Boštjan Volk. A predvidoma bo že februarja čas, da pogum zbere nova generacija in pokaže, kaj zna," je pred odhodom v Milano še dejala Lili Vodušek. 

Člani velike žirije:

Mitsuharu Tsumura, Maido, Peru (Lima), 1. na World's 50 Best Restaurants seznamu 2025, dobitnik Estrella Damm Chefs’ Choice Award 2024

Elena Reygadas, World's Best female chef 2023, Mehika (Ciudad de Mexico)

Julien Roye, restavracije Odette (1. na lestvici Asia's 50 Best leta 2019 in 2020) in Claudine v Singapurju ter Luise v Hong Kongu. Dobitnik Estrella Damm Chefs’ Choice Award.

Christophe Bacquie, Hotel du Castellet, Francija (Le Castellet)

Jeremy Chan, Ikoyi, Velika Britanija (London), 15. na World's 50 Best Restaurants seznamu 2025

Antonia Klugmann, L'Argine a Venco, Italija (Dolegna de Collio)

Niki Nakayama, n/naka, ZDA (Los Angeles)

O S.Pellegrino Young Chef Academy

Gastronomija ima potencial za preoblikovanje družbe in oblikovanje bolj vključujoče, bolj trajnostne prihodnosti. Toda za delo je potreben talent. Zato je S.Pellegrino ustvaril S.Pellegrino Young Chef Academy, platformo za privabljanje, povezovanje in negovanje naslednje generacije kulinaričnih talentov. Ustvariti želijo okolje, ki bo mlade krepilo z izobraževanjem, mentorstvom in izkušnjami, pa tudi s priznano svetovno konkurenco.

Akademija odpira svoja vrata članom iz več kot 70 različnih držav in zagotavlja, da nadarjeni ljudje niso omejeni z zemljepisom, etnično pripadnostjo ali spolom. To je kraj, kjer se vzpostavljajo vezi med predanimi mladimi kuharji in najvplivnejšimi akterji v svetovni gastronomiji, kjer skupaj ustvarjajo navdihujočo kulinarično skupnost.

O S.Pellegrinu in Acqua Panna

S.Pellegrino, Acqua Panna in Sanpellegrino Italian Sparkling Drinks so mednarodne blagovne znamke podjetja Sanpellegrino S.p.A., ki ima sedež v Milanu v Italiji. Preko podružnic in distributerjev so ti izdelki prisotni v več kot 150 državah na vseh petih celinah in povsod predstavljajo kakovost, izjemnost zaradi svojega izvora in odlično interpretirajo italijanski slog po vsem svetu kot sintezo užitka, zdravja in dobrega počutja.

Podjetje Sanpellegrino S.p.A., ustanovljeno leta 1899, je s svojo ponudbo mineralnih vod, brezalkoholnih aperitivov in pijač vodilno podjetje v sektorju pijač v Italiji. Sanpellegrino je od nekdaj zavezan varovanju primarnih dobrin, zato se predano in odgovorno posvečajo zagotavljanju varne prihodnosti.

Gre sploh lahko še višje? Novo izjemno priznanje za Ano Roš Stojan in njeno Hišo Franko