Kulinarika Promocijsko sporočilo

Zakaj bi panettone morala biti obvezna sladica na vaši praznični mizi

5. 12. 2025, 10:17
Zakaj bi panettone morala biti obvezna sladica na vaši praznični mizi (foto: Loison)
Loison

Panettone je ena tistih sladic, ki jo vsi poznamo, a jo v Sloveniji postopoma širše sprejemamo šele zadnja leta. Čeprav ponuja vonj in okus sladke Italije, pa Slovenci radi prehitro rečemo, da me panettone preveč suh, da ima preveč rozin ali, da niti ni za nas – ker mi imamo potico. Takšno podobo mu ustvarjajo izdelki, ki s pravim italijanskim panettonom nimajo kaj dosti skupnega. Zato letošnji praznični jedilnik obogatite s preverjeno italijansko klasiko. Hitro bo jasno, zakaj si zasluži stalno mesto tudi na slovenski mizi.

Zgodovina, polna legend – z začetkom v Milanu

V Milanu se očitno ne kroji samo najboljša moda, ampak tudi najboljše lokalne sladice. Panettone se je namreč rodil prav v Milanu, njegova zgodovina pa je zavita v raznolike legende. Po eni teh, naj bi ime izviralo iz prevoda 'Tonijev kruh' (Pan del Toni), bolj privlačna zgodba pa ima romantični navdih, saj naj bi po tej različici panettone nastal kot sladica, s katero je nekdo poskušal očarati svojo simpatijo. 

Po pripovedi znamke Loison, ki izdeluje kakovostne originalne panettone, pa je to nekoč bila sladica, rezervirana zgolj za premožnejše. Ta pestra mešanica tradicije in folklornega šarma je danes del privlačnosti pravega italijanskega panettona, ki je hitro postal več kot le pecivo – postal je simbol praznikov

Zakaj bi panettone morala biti obvezna sladica na vaši praznični mizi
Loison

Kaj je tisti pravi panettone

Panettone je osnovi kvašeno praznično pecivo, ki tradicionalno nastaja z naravnim kvasom ali drožmi. Končni izdelek nastaja po dolgem, večstopenjskem procesu, ki pogosto traja več dni. Prav ta potrpežljivost in čas, ki mu je ponujen, da se primerno izoblikuje, pa da pravemu panettoneju značilno prožno, zračno strukturo in edinstven okus.

Zato je še posebej pomembno, da pri izbiri panettoneja ne odstopate od kakovosti in originalne izdelave. Pravi panettone ni le 'nekaj sladkega za zraven', ampak doživetje za vse čute. Začne se že z dotikom, ko rahlo, puhasto sredico razvlečemo od osnove in nadaljuje z uživaškimi grižljaji, ko mešanica slasti vedno znova prebuja nove občutke. Kot pravijo pri znamki Loison: "Kdor ne mara panettona, verjetno še ni poskusil pravega."

Zakaj je panettone odlična izbira za praznično mizo

Panettone ni le okusen in svečan. Je tudi neverjetno funkcionalen. Ob vseh pripravah na praznično večerjo, časa vedno primanjkuje. Panettone je sladica, ki je takoj pripravljena, da jo postrežemo. Narezana ali v celoti je na mizi videti bogato in privlačno. 

Zakaj bi panettone morala biti obvezna sladica na vaši praznični mizi
Loison

Panettone se obenem odlično povezuje s kavo, vročo čokolado, tudi čajem. Nemalokrat se znajde kot dodatek tudi pri pitju likerjev ali penine

Predvsem pa je panettone most med slovensko in italijansko tradicijo. Skupaj s potico in piškoti doda v nabor vaše praznične postrežbe prefinjen 'italijanski moment', malce drugačno okušanje, a istočasno zelo elegantno estetsko dopolnilo. 

Okus po vaši meri

Rozine in kandirano sadje je sicer zlati standard panettone strukture, nikakor pa to ni več edino, kar je na voljo. Sodobna ponudba je pravo igrišče okusov – od čokoladnih in tistih s pistacijo, do kremnih in sadnih kombinacij, znamka Loison pa ponuja tudi različice z matcho, slano karamelo in temno čokolado. Tako lahko vsakdo najde panettone, ki je krojen povsem po njegovem ali njenem okusu.

Da izkusite tisti res pravi panettone, preverite ponudbo znamke Loison. Njihove sladice so ročno izdelane po družinski tradiciji, s skrbnim izborom najkakovostnejših sestavin (mlečni izdelki so na primer pridobljeni iz lokalnih kmetij, vanilja je iz Madagaskarja) ter lastnimi drožmi, ki poskrbijo, da je struktura čarobno puhasta in mehka. 

Kako se panettone postreže?

Poznavalci so enotni – panettone je že sam po sebi prava namizna dekoracija. Da ga postrežete v pravi praznični različici, pa ga narežite na debelejše rezine (tako ostane zračen, skorja pa se ne drobi preveč). Dodate lahko maskarpone kremo ali čokoladni namaz za pomakanje. Ob rezinah postrežete kavo, lahko tudi vročo čokolado, če je že vzdušje za slavje, pa se panettone brez težav druži tudi s penino ali – še bolje – italijanskim proseccom.