Proizvajalci želijo zaščititi slovensko specialiteto, ki je priljubljena predvsem v Zasavju

25. 4. 2025, 15:00 | Vir: STA
Proizvajalci želijo zaščititi slovensko specialiteto, ki je priljubljena predvsem v Zasavju (foto: Visit Trbovlje)
Visit Trbovlje

Postrežejo jo v kombinaciji s kruhom, kislim zeljem ali krompirjem. 

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je v imenu proizvajalcev ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano posredovala vlogo za dodelitev zaščitene geografske označbe zasavski jetrnici. To pasterizirano mesnino z značilnim okusom po jetrih in kumini se lahko proizvaja samo na območju Zasavja.

Zasavska jetrnica je izdelana iz svinjskega plečeta ali stegna, obrane kuhane svinjske glave s podgrlino, svinjskih jeter, kuhane kože, kuhane prosene kaše, surove čebule, česna, kumine in začimb. Nadev se napolni v svinjsko črevo premera od 36 do 40 milimetrov in na obeh koncih ročno zašpili z leseno špilo, so sporočili z ministrstva. Ta mesnina se lahko proizvaja samo v občinah Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.

Proizvajalci želijo zaščititi slovensko specialiteto, ki je priljubljena predvsem v Zasavju
Tehnološki muzej Slovenije

Zaščita zasavske jetrnice po navedbah ministrstva temelji predvsem na tradiciji njene izdelave na geografskem območju in njenem slovesu. Viri izdelovanje jetrnih klobas povezujejo z rudarskim življenjem v Zasavju. Specifikacija za zaščito zasavske jetrnice in enotni dokument oziroma povzetek specifikacije sta objavljena na spletnih straneh shem kakovosti ter zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil.

Morebitne pripombe na objavljena dokumenta lahko fizične ali pravne osebe s pravnim interesom ministrstvo po navadni ali elektronski pošti posredujejo najpozneje 26. maja. Z geografsko označbo se lahko označi kmetijske pridelke in živila, pridelane ali predelane na določenem geografskem območju, katerega ime nosijo.

Surovine lahko izvirajo z drugega območja. Med proizvodom in geografskim območjem mora obstajati povezava, kmetijski pridelek ali živilo pa mora poleg tega imeti posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki izvirajo z določenega geografskega območja.

Označbo ima 13 slovenskih pridelkov in živil: kraški pršut, zgornjesavinjski želodec, štajersko prekmursko bučno olje, prleška tünka, kraški zašink, kraška panceta, ptujski lük, kranjska klobasa, slovenski med, prekmurska šunka, štajerski hmelj, jajca izpod Kamniških planin, Šebreljski želodec.

Pazljivo pri spletnem naročanju letalskih vozovnic: ta skriti strošek vam lahko povzroči nemalo sivih las