N. V. | 4. 4. 2024, 06:00

Hrana, ki bi jo morali jesti, če ste starejši od 40 let

Profimedia

Ko dopolnimo 40 let, postane prehrana zelo pomemben del zdravega življenja.

Da se izognemo raznim zdravstvenim težavam, ko dopolnimo 40 let, je pomembno, da zaužijemo dovolj beljakovin. Beljakovine pomagajo ohranjati mišično maso, skrbijo za zdrav imunski sistem in prispevajo k občutku sitosti.

S starostjo se namreč izguba mišične mase pospeši, kar lahko vodi v oslabelost, upad telesne funkcije in povečano tveganje za padce in poškodbe. Beljakovine so zato ključne za ohranjanje in celo gradnjo mišic, še posebej so pomembne za ohranjanje funkcionalnosti in mobilnosti. Igrajo tudi ključno vlogo pri preprečevanju osteoporoze, ki je pogostejša pri starejših. Bistvene so tudi za številne telesne funkcije, vključno z vzdrževanjem zdrave kože, las, nohtov in notranjih organov.

Spodaj so navedene štiri vrste živil, bogate z beljakovinami. Obvezno jih dodajte na svoj krožnik, če ste že dopolnili 40 let:

1. Piščančje prsi

Piščančje prsi so izjemno nizkokalorične in bogate z beljakovinami. Piščančje beljakovine so bogate z esencialnimi aminokislinami, ki so pomembne za ohranjanje mišične mase in splošnega zdravja, poroča UNA TV. Poleg tega piščanec vsebuje selen, mineral, ki ima vlogo pri zaščiti celic pred poškodbami.

Profimedia

2. Losos

Ta ribji file je odličen vir beljakovin in maščobnih kislin omega-3. Te maščobne kisline igrajo ključno vlogo pri zmanjševanju vnetja, izboljšanju zdravja srca in ožilja ter pravilnem delovanju možganov. Poleg tega losos vsebuje vitamin D, ki je pomemben za absorpcijo kalcija in ohranjanje zdravih kosti.

Profimedia

3. Črni fižol

Fižol je bogat z rastlinskimi beljakovinami, vlakninami in bistvenimi hranili. Uživanje črnega fižola lahko pomaga ohranjati nizko raven holesterola, stabilizira raven sladkorja v krvi in ​​podpira zdravje srca.

Profimedia

4. Jajca

Jajca so odličen vir visokokakovostnih beljakovin in vsebujejo vse esencialne aminokisline. Prav tako so bogata s holinom, hranilom, ki podpira zdravje možganov.

Profimedia

Novo na Metroplay: Mojmir Šiftar o zakulisju MasterChefa, stereotipih in ženi Anji