N. V. | 9. 6. 2024, 09:00

Nenavaden pojav: polet je vedno krajši, ko potujete proti vzhodu (to je razlog)

Profimedia

Pri daljših povratnih poletih ste morda opazili, da je polet proti vzhodu nekoliko krajši od tistega proti zahodu na isti poti.

Ste vedeli, da bo pot proti vzhodu vzela manj časa kot pot v obratni smeri? Polet iz Evrope v Severno Ameriko bo trajal dobro uro dlje kot polet nazaj v Evropo.

Zakaj je polet vedno krajši, ko potujete proti vzhodu?

Prvi odgovor, ki mi pride na misel, je, da je razlog rotacija Zemlje. To je pravzaprav pravilen odgovor, vendar rotacija ni neposredno odgovorna za ta pojav. Odgovor je nekoliko bolj kompleksen. Zemlja se namreč nenehno vrti okoli svoje osi proti vzhodu, vendar se z njo vrti tudi atmosfera. Tako kot pri skoku ne pristanemo več sto metrov stran, tako tudi samo vrtenje Zemlje letalom ne pomaga skrajšati potovalnega časa.

Za ta pojav je delno kriva Coriolisova sila. Ta nastane zaradi rotacije Zemlje, vpliva pa na gibanje zraka – tako v ozračju kot v oceanih. Je pravokotna na hitrost gibanja in na os vrtenja. Na severni polobli deluje v desno, na južni v levo, največja je na polih, na ekvatorju pa je enaka nič. Coriolisova sila torej povzroča, da se vetrovi na severni polobli premikajo proti vzhodu.

Coriolisova sila

Coriolisova sila

Profimedia

Dejanski razlogi za krajši polet proti vzhodu so močni vetrovi v zgornjih plasteh atmosfere znani kot vetrovni strženi (ang. 'jet stream'). Ti vetrovi so posledica kombinacije rotacije Zemlje, Coriolisove sile in temperaturnih razlik med ekvatorjem in poloma.

Vetrovni strženi imajo pomembno vlogo pri zračni navigaciji in varnosti letenja. Ker lahko dobesedno potiskajo letalo, ni čudno, da močno vplivajo na letalske poti in urnike – letalske družbe načrtujejo svoje poti tako, da kar najbolje izkoristijo vetrovne stržene.

Letalo proti vzhodu poleti hitreje, poleg tega pa prihrani gorivo.

Letalo proti vzhodu poleti hitreje, poleg tega pa prihrani gorivo.

Profimedia

Ko letalo leti proti vzhodu, pogosto ujame te močne vetrove, kar mu omogoča, da poleti hitreje in prihrani čas ter gorivo. Nasprotno pa poleti proti zahodu trajajo dlje, saj letala letijo proti tem vetrovom, kar jih upočasni.

Včasih bo letalo poletelo po daljši poti, da ujame veter ali se izogne ​​letenju v težjih in zahtevnejših okoliščinah. Zato se poleti proti vzhodu običajno načrtujejo v času, ko je veter najmočnejši, poroča Punkufer.hr. Vetrovni strženi vplivajo tudi na polete na kratke razdalje, vendar je vpliv tako majhen, da ga sploh ne boste opazili – porazile ga bodo običajne zamude na letališčih.

Novo na Metroplay: "Ne biti cringe" | N1 podkast s Suzano Lovec