N. V. | 15. 2. 2024, 06:00

Ali veste, zakaj so letalski sedeži modri? Skrivnost je razkrita!

Profimedia

Že nekaj desetletij imajo v letalih modre sedeže. Pa veste, zakaj?

Letalske družbe, kot so Ryanair, British Airways in American Airlines, imajo modre sedeže – z dobrim razlogom. Ta barva ima namreč pozitiven psihološki učinek na potnike.

Borut Peršolja/Bobo

Nigel Goode, priznani oblikovalec na področju letalstva, pravi, da je glavni cilj pri oblikovanju letalskih sedežev izpostaviti znamko letalskega prevoznika in jo narediti prepoznavno, hkrati pa poudarja, da je ključna skrb tudi, da ustvarijo udobno notranjost, ki zagotavlja prijetno okolje in zmanjšuje stres med potovanjem. In prav zato, da bi ustvarili čim manj stresno izkušnjo za potnike, je večina letalskih sedežev modre barve, saj ta deluje pomirjujoče, je dejal za The Telegraph. Po mnenju Angele Wright, avtorice knjige "A Guide to Color Psychology", je modra povezana s pozitivnimi lastnostmi, kot so zaupanje, učinkovitost, veselje in svežina.

Tesnoba med poletom

Marsikdo ima med poletom občutke tesnobe. Mnogi ljudje se bojijo višine in letalo, ki leti visoko nad tlemi, jih lahko prestraši. Za nekatere ljudi je vir anksioznosti pomanjkanje nadzora – med poletom potniki nimajo neposrednega nadzora nad letalom, kar lahko poveča občutke nelagodja. Prav tako so letala omejeni prostori, kar lahko sproži klavstrofobične občutke pri ljudeh, ki so občutljivi na tovrstne okoliščine. Poleg teh razlogov lahko prispevajo tudi drugi dejavniki, kot so medijska poročila o nesrečah, strah pred terorističnimi napadi ali preprosto strah pred nečim, kar ni vsakdanje.

Profimedia

Ali modra barva pri tesnobi med poletom zares pomaga, je odvisno od posameznika. Barve lahko vplivajo na naše razpoloženje in dojemanje okolja, vendar je pomembno razumeti, da ni preproste univerzalne formule za vse ljudi. Kljub temu, da modra barva lahko v nekaterih primerih prispeva k občutku umirjenosti, so učinki barv subjektivni in se lahko med posamezniki razlikujejo. Poleg izbire barv letalskih sedežev se letalske družbe pogosto trudijo tudi z drugimi ukrepi, da bi potnikom olajšale potovanje, vključno z različnimi storitvami, razvedrilom na krovu, udobnimi sedeži in drugimi dejavniki, ki lahko pomagajo pri obvladovanju stresa in tesnobe.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec