19. 4. 2024, 22:39 | Vir: STA

Lufthansa začasno ustavila lete v Izrael in Irak

Profimedia

Nemški letalski prevoznik Lufthansa ter njegovi hčerinski družbi Swiss in Austrian Airlines so zaradi trenutnega konflikta na Bližnjem vzhodu začasno prekinili vse lete v Izrael in Irak. Prekinitev letov v Tel Aviv in Erbil bo predvidoma trajala do sobote zjutraj, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil tiskovni predstavnik Lufthanse.

Tiskovni predstavnik je za AFP povedal, da so zaradi "trenutnih razmer" do 7. ure zjutraj po srednjeevropskem času prekinili vse lete skupine Lufthansa v izraelski Tel Aviv in iraški Erbil.

Izrael je ponoči z raketami napadel Iran, so za več ameriških medijev zatrdili neimenovani vladni viri. Iranski mediji so danes poročali o več eksplozijah v regiji Isfahan, ne pa tudi o raketnih napadih. Vojska je sicer nad več mesti aktivirala zračno obrambo, ki pa naj bi sestrelila zgolj tri manjše drone.

Morebiten izraelski napad na ozemlje Irana bi pomenil novo hudo zaostritev krize na Bližnjem vzhodu. Potem ko je Iran v povračilnem napadu zaradi uničenja njihovega konzulata v Damasku v noči na nedeljo z droni in raketami ciljal Izrael, so številne svetovne vlade pozivale izraelske oblasti, naj vendarle poskrbijo za umiritev napetosti.

Lufthansa je sicer pred enim tednom sporočila, da njena letala iz varnostnih razlogov ne bodo več uporabljala iranskega zračnega prostora, podaljšala je tudi prekinitev načrtovanih letov v in iz Teherana. Ukrep velja tudi za Austrian Airlines, podobno odločitev pa je sprejela avstralska letalska družba Qantas.

Novo na Metroplay: Pri pop petju lahko gre več 'narobe' kot pa pri zboru | Ana Praznik in Urška Bernik