L. PA. | 12. 2. 2024, 07:00

"Vabljiva pravljica": ugledni mednarodni medij med 10 najboljših evropskih mest uvrstil tudi Ljubljano

Profimedia

Na seznamu so poleg Ljubljane še Porto, Rotterdam, Helsinki, Vroclav, Bologna, Köbenhavn, Sarajevo, München in Palma de Mallorca.

Ugledni mednarodni medij Guardian je v začetku februarja objavil seznam desetih evropskih mest, ki so se njihovim bralcem posebej zasidrali v srce.

V dobri družbi portugalskega Porta, nizozemskega Rotterdama, finskih Helsinkov, poljskega Vroclava, italijanske Bologne, danskega Köbenhavna, bosanskega Sarajeva, nemškega Münchna in španske Palme de Mallorca se je znašla tudi naša Ljubljana, ki jo je ena od Guardianovih bralk opisala kot "mešanico pravljične arhitekture in mediteranske sproščenosti".

"Ko sva s fantom potovala z Interrailom, je bila Ljubljana najina tretja postojanka. Nisva imela posebnih pričakovanj, a naju je popolnoma osupnila hrana, kultura in prijaznost domačinov. Tri noči sva bivala v hostlu The Fuzzy Log in raziskovala poceni prigrizke, ki so prišli v poštev za najin budžet.

Mesto je majhno in čisto, vendar živahno in mladostno, nekakšna mešanica pravljične arhitekture in mediteranske sproščenosti. Posebej vesela pa sva bila, ko sva ugotovila, da je Slovenija ena od svetovnih vinskih prestolnic, kar sva s pridom izkoristila," je zapisala navdušena obiskovalka.

Morda vas zanima tudi:

To še zdaleč ni prvič, ko so čar Ljubljane prepoznali tudi v mednarodnem merilu: mesto je bilo nedavno denimo uvrščeno med najboljše evropske destinacije za krajši oddih, pristalo je na lestvici najlepših jesenskih mest na svetu, postala je ena najboljših destinacij za potovanje z nahrbtnikom, kar nekajkrat je že bila ovenčana z nazivom zelena prestolnica Evrope, pa še in še.

Knjižnica v Helsinkih.

Knjižnica v Helsinkih.

Profimedia

Porto: raj za surferje, Helsinki z najlepšo knjižnico ...

Kaj pa ponujajo druga mesta, ki se jim je ravno tako uspelo uvrstiti na seznam?

Ena od bralk Guardiana je bila v Rotterdamu navdušena nad prvim skladiščem umetnosti, dostopnim za javnost, Helsinki imajo eno najboljših knjižnic na svetu, Oodi, kjer je mogoče najeti prostor za sestanke, snemalne ali fotografske studie, prostor za igranje videoiger, kuhalni prostor, si izposoditi inštrumente ali šivalni stroj, pa še in še, obiskovalka Vroclava pa je izpostavila bronaste palčke, zaščitni znak mesta.

Porto je odlično mesto za urbane surferje, Bologna in Sarajevo sanjski mesti za vsakogar, ki uživa v dobri hrani, Palma de Mallorca se lahko pohvali s čudovito arhitekturo, dih jemajočo katedralo in ljubkimi kafiči, posejanimi po mestnih drevoredih, Köbenhavn ima bogato filmsko tradicijo, München pa boste doživeli v drugi luči, če se povzpnete na okoliške griče.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel