Nova generacija turistov se raje kot za petzvezdični hotel odloči za nekaj povsem drugačnega (a ravno tako dragega).
Nova generacija popotnikov, ki imajo radi razkošje, ne išče več samo hotelov s petimi zvezdicami, šampanjca, ki jih čaka v sobi, in sobe z razgledom. Namesto klasičnega dopusta vse pogosteje plačajo več tisoč evrov, da bi si sami ujeli svoj naslednji obrok. Gre za nov trend "od zemlje oziroma morja do mize (farm-to-table, ocean-to-table)", ki se vse bolj širi po znanih turističnih destinacijah. Čeprav se sliši nenavadno, je razlaga zelo preprosta, poroča portal Kurir.rs.
Na Amalfijski obali gostje ob sončnem zahodu zapustijo svoje razkošne apartmaje in se vkrcajo na lesene čolne, da bi lovili lignje v Neapeljskem zalivu. Tam jim izkušeni ribiči pokažejo tehnike tradicionalnega ribolova, naslednji dan pa se ulov spremeni v klasično jed iz pokrajine Kampanije, ki jo gostje pripravijo sami, ob pomoči kuharskega mojstra. To doživetje, ki ga je mogoče rezervirati samo prek hotelskega vratarja (koncierge), stane več sto evrov in traja dva dni, vendar je razprodano več mesecev vnaprej.
Imajo milijone, a nabirajo zelišča po gozdovih
V Mehiki in na kanadskih otokih luksuzni hoteli ponujajo sprehode skozi vrtove ali neokrnjeno naravo, kjer gostje nabirajo sestavine za svoje obroke in se učijo, kako jih uporabiti v kulinariki in miksologiji (umetnosti priprave koktajlov). Na številnih krajih so gostje pripravljeni plačati več tisoč evrov, da bi bivali na kmetijah, ob vodi ali v bližini gozda – samo zato, da bi sami poiskali sestavine, ki jih želijo uporabiti. Poraja se očitno vprašanje: zakaj bi nekdo, ki si lahko privošči najboljše restavracije na svetu, želel nabirati rastline ali ure čakati na ulov rib?
Odgovor se skriva v potrebi, da človek znova začuti nekaj resničnega. Sodobni način življenja, s svojim hitrim tempom in tehnološko prenasičenostjo, je v številnih prebudil željo po fizičnih izkušnjah – po stiku z zemljo, morjem in s celotnim procesom, ki stoji za vsakim obrokom.
Preberite še:
- Pozabite na morsko ribo. Tiho bogastvo se skriva v sladkih vodah
- Več kot le kulinarična izkušnja: v Logarski dolini obiskovalcem ponujajo pester nabor prav posebnih doživetij
- Noro slovensko doživetje, ki mami turiste: s kančkom sreče do afrodizijaka!
Udeleženci pravijo, da je prav element nepredvidljivosti - ko ne vedo, ali bodo sploh kaj ujeli ali našli - tisti, ki izkušnjo naredi vznemirljivo, a tudi sproščujočo. Če med nabiranjem divjih rastlin odkrijejo redke užitne liste ali popolno gmoto tartufov, pravijo, da se počutijo, kot da so našli majhen zaklad.
Poleg povezovanja užitka in dela ima ta trend tudi ekološki pomen. Učenje o tem, kako hrana nastaja in se pripravlja neposredno iz narave, postaja oblika aktivizma in opomnik, da je preživljanje časa v naravi (in uživanje njenih darov) eden temeljnih načinov, kako lahko skrbimo za okolje, poroča BBC. Popotniki, ki sicer živijo v svetu digitalnih in razkošnih storitev, tukaj dobijo nekaj, česar noben hotel s petimi zvezdicami ne more ponuditi – priložnost, da se povežejo z naravo in kulturo določenega kraja na pristen, izvorni način.