Novinarji so si takole privoščili gostince in razkrili, kako prinašajo okrog tuje turiste (res grdo!)

31. 7. 2025, 19:00 | Uredništvo
Najbolj stresno delo na svetu je natakar! (foto: Profimedia)
Najbolj stresno delo na svetu je natakar!
Profimedia

Dogajajo se nečednosti, ki jim ni para! Gostinski posel je resda zahteven, a česa takega si nikakor ne bi smeli privoščiti.

Zaračunavanje vode, previsoke cene pijač in nejasnosti glede napitnin so del praks, ki jih je razkrila preiskava časopisa Le Parisien. Rezultati eksperimenta kažejo, da lahko tujci v Parizu prejmejo račun, ki je tudi do 50 odstotkov višji v primerjavi z lokalnim prebivalstvom, poroča The Indpendent.

Novinarja s posebno misijo

In kako so prišli do teh spoznanj? Dva novinarja sta imela posebno nalogo: obiskala sta več priljubljenih kavarn v bližini Eifflovega stolpa, kjer se vsakodnevno zadržuje na stotine turistov. Eden je igral tipičnega Parižana, drugi pa stereotipnega ameriškega turista, s čepico s ščitkom in majico z motivom Eifflovega stolpa. Oba sta naročila enake jedi: lazanjo, vodo in gazirano pijačo.

A nato je sledilo veliko presenečenje: ko sta dobila račun, so se zneski precej razlikovali. Domnevnemu francoskemu gostu so ponudili izbiro med srednje veliko pločevinko gazirane pijače ali velikim kozarcem. Izbral je pločevinko in zanjo plačal 6,50 evra. Medtem domnevni ameriški turist ni prejel nobene izbire in mu je bilo za srednje veliko pločevinko zaračunanih 9,50 evra.

"Havaji" so bližje, kot mislite: peščeni raj, ki velja za enega najlepših na svetu
pariz, eifflov stolp, olimpijske igre
Profimedia

Razlike tudi v primeru - vode!

Podobne razlike so bile opažene tudi, ko gre za vodo. Parižanu so ponudili brezplačni vrč vode, kar je v Parizu običaj, medtem ko je turist moral plačati 6 evrov za majhno steklenico vode. Na koncu je bil račun novinarja, ki je igral turista, za 9,50 evra višji od tistega, ki ga je prejel domnevni domačin. Poleg tega so "ameriškemu turistu" v drugem lokalu rekli, da storitev ni vključena v račun, kar se je izkazalo za napačno. Natakar je nato samovoljno dodal skoraj obvezen napitek v višini 4 evrov, nato pa ga neopazno zvišal na 15 odstotkov, čeprav je novinar prej privolil v 10 odstotkov.

Razlike v obravnavi se ne nanašajo le na restavracije. Že aprila letos je Le Parisien izvedel podobno raziskavo o cenah vina v pariških lokalih. Ugotovili so, da nekateri lokali turistom točijo cenejše vino, čeprav so naročili dražjo steklenico. Zaposleni v pariških kavarnah so priznali, da do takšnih praks pogosto prihaja zaradi pritiska lastnikov, ki želijo povečati dobiček na račun nepoučenih turistov, je še poročal The Independent.

Zaposlen na križarki razkril, kaj se pravzaprav dogaja za temi zaprtimi vrati: "Mogoče je slišati čisto vse!"