Neprijetna praksa se hitro širi po Evropi.
Zamislite si, da se na počitnicah ustavite pred prikupno restavracijo, a vas že na vhodu pričaka tabla z napisom: "Vstop dovoljen le ob minimalni porabi 30 evrov na osebo." Morda se vam tovrstno pogojevanje zdi absurdno, a žal gre za novo realnost vse večjega števila evropskih lokalov, poroča Nova.rs.
Praksa, da se morajo gostje že ob prihodu zavezati, da bodo v restavraciji porabili določen znesek, sicer ne dobijo mize, se hitro širi po Evropi. Hrvaški mediji so se tako pred kratkim razpisali o izkušnji bralk v restavraciji v Salzburgu, ki jima je natakar povedal, da lahko vstopita le, če bo vsaka od njiju naročila jedi za minimalno 20 evrov.
Ker sta bili po celodnevni hoji utrujeni in lačni, sta vstopili. Na koncu se je prigrizek, ki sta ga načrtovali, sprevrgel v obilnejšo pojedino. Pica in pijača, ki sta jo naročili, namreč nista dosegli predpisanega zneska. Dodati sta morali še sladice in kavo, dokler za "hitro kosilo" nazadnje nista plačali 53 evrov.
Morda vas zanima tudi:
- Kosilo za vsak okus: restavracije v Ljubljani in okolici, kjer bo vsak član družine našel nekaj zase
- Ste kdaj iz restavracije izstopili razočarani? Potem vas bodo zanimali subtilni triki gostincev, ki so končno razkrinkani
Hrvaška: pazljivo v prestižnih restavracijah
Na Hrvaškem so takšna pravila k sreči še redkost, vseeno pa natakarji v prestižnejših restavracijah vse pogosteje opozorijo na "pričakovano porabo" – še posebej na lokacijah, kjer se smatra, da morajo gostje porabiti minimalno sto evrov na osebo, da lahko odidejo dostojanstveno.
Drugače je v Grčiji, kjer je koncept "minimalne porabe" že precej ustaljen, posebej na plažah. Ležalke so "brezplačne", če v restavraciji ob njih naročite za vsaj 5, 10 ali celo 20 evrov hrane in pijače. Če porabite več, še toliko bolje.
Najstrožja pravila pa so v nekaterih londonskih lokalih, kjer je minimalna poraba kar pogoj za rezervacijo mize. Rast stroškov in odpovedi gostince namreč drago stanejo. V Michelinovi restavraciji Gymkhana znaša spodnja meja 100 funtov (121 EUR) na osebo, Chutney Mary zahteva vsaj 60 funtov (73 EUR), ekskluzivni suši lokal Araki pa kar 300 funtov (364 EUR). Na Azurni obali pa nekateri lokali končnemu znesku kar samodejno dodajo 15 % napitnine, poleg tega pa se priporoča še dodatna napitnina.
A če zaradi takega pristopa marsikoga mine, da bi sploh še kdaj šel kam ven na pijačo ali obrok, gostinci pojasnjujejo: stroški dela, energentov in surovin so po pandemiji drastično narasli. Natakarje je težje dobiti, gostje pa so manj zvesti. Zato se pač raje odločajo za poslovni model "Če pri nas nisi pripravljen zapravljati, nisi dobrodošel."