N. Vo. | 13. 5. 2024, 21:01

Odkrijte skrite bisere italijanskih jezer, ki jih večina turistov ne pozna

Profimedia

Italija s svojimi plažami, otoki in zgodovinskimi mesti privlači številne turiste, ki tam iščejo tudi kulinarične užitke. 

V zadnjem času se je obisk občutno povečal, kar je povzročilo prenatrpanost nekaterih priljubljenih destinacij. Kljub temu pa je še vedno mogoče najti mirne kotičke z osupljivimi razgledi, kjer lahko uživate v samoti. Pri tem ne gre za množično obiskana Gardsko in Comsko jezero, ampak za manj znana in skrita jezera, ki so prava paša za oči in dušo, kjer se domačini sproščajo ob dnevnih izletih in piknikih. To je izbor najlepših skritih jezer po poročaju CNN.

Turano

Med najlepša jezera zagotovo sodi jezero Turano v Laciju, tik ob Rimu. Mnogi obiskovalci Rima sploh ne vedo, da se v neposredni bližini mesta nahaja to čarobno jezero s čudovitimi razgledi, bogato zgodovino in odlično kulinariko. Sprva je bilo jezero Turano zgrajeno kot umetno jezero za oskrbo s pitno vodo, a je kmalu postalo priljubljena destinacija za sproščujoče vikende.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alessandro Pergolini (@alessandro_pergolini)

Obdano je s slikovitimi hribi, ki so bili nekoč dom starodavnega plemena Falisci. Obiskovalce pozdravijo tudi krave in ovčke, ki se prosto sprehajajo po okoliških cestah, kar daje območju poseben čar. Na obali jezera stojita srednjeveški Castel di Tora in še starejši Colle di Tora, ki ponujata nepozabne razglede. Voda v jezeru je kristalno čista, obala pa ponuja različne možnosti za vodne aktivnosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vincenzo Schizzo (@vincenzoschizzo)

Scanno

Poleg jezera Turano je tu še jezero Scanno, znano kot biser Abruzza. To srčasto jezero opevajo miti in legende, ki privabljajo tako znanstvenike kot ljubitelje paranormalnega. Govori se, da ima jezero magične lastnosti, občasno pa so poročali tudi o nenavadnih pojavih, kot so nenadne spremembe vodostaja ali celo pojav nenavadnih predmetov na površini.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Francesco Centorrino (@franz090273)

Jezero Scanno je priljubljeno med kopalci in ljubitelji vodnih športov, saj so njegove vode čiste in varne. Okoli jezera vodi Pot srca, ki razkriva čudovite kotičke in zgodovinske znamenitosti, vključno s cerkvijo.

Iseo

Nedaleč od Milana se skriva slikovito jezero Iseo, oblikovano iz čiste alpske ledeniške vode, ki je tudi vir odličnih penin, pridelanih iz grozdja na njegovih obalah. Na jezeru se nahajajo trije otoki; medtem ko sta najmanjša zasebna, je največji, Montisola, pravi raj za ljubitelje narave, saj iz modrine vode štrli kot mogočna gora.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lago d’Iseo (@visitlakeiseo)

Obiskovalci lahko najamejo kanuje ali ribiške čolne za raziskovanje jezera, ob bregu pa krasijo pokrajino pisane ribiške hišice na kolih. Med njimi izstopa restavracija Locanda al Lago, znana po ribjih jedeh in sušenih sardinah. Hotel Sensole, obmorska baročna palača, ponuja gurmanske užitke v svojem bistrou.

Nemi

To majhno jezero leži južno od Rima in je priljubljeno zbirališče domačinov, ki ob nedeljah uživajo v tradicionalnih sendvičih s porchetta in krepkih rdečih vinih. Jezero, ki se nahaja med hribi Colli Albani na robu Rima, je vulkanskega izvora in zavzema ugasli vulkanski krater. Obisk je mogoč po stari poti, ki se spušča iz vasi z istim imenom kot jezero.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Christian (@christiancasella.new)

Ob jezeru Nemi deluje prenovljena kmetija B&B Lago di Nemi, ki ponuja izposojo koles, restavracija La Fiocina pa obiskovalcem na obali nudi specialitete, kot so ocvrti beli riboni z zelenimi paprikami.

Orta

Jezero Orta, skriti dragulj Piemonta, pogosto ostaja v senci bolj obiskanega Laga Maggiore. Iz taline alpskega ledenika je nastalo mirno zatočišče z idiličnimi vasmi, kapelicami in srednjeveškimi stolpi ob obrežju. V srcu Orte se iz vodne gladine dviga samostanski otok San Giulio. Ob jezeru najdemo številne kolesarske in konjeniške poti, lahko pa se odločite tudi za smučanje na vodi ali potapljanje v kristalnih vodah ob prodnatih plažah. Hotel L'Approdo, ki se ponaša s štirimi zvezdicami, gostom nudi restavracijo s panoramsko teraso in bazen.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lago d'Orta - Lake Orta (@lake_orta)

Trasimeno

V manj turističnem delu Umbrije se razteza plitvo jezero Trasimeno, nastalo zaradi tektonskih premikov zemeljske skorje. Ob jezeru, kjer imajo lokalni prebivalci počitniške hiše, se prodajalne v viseči vasi Castiglione izogibajo tipičnim turističnim spominkom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lago Trasimeno pagina ufficiale (@lagotrasimeno_official)

Obrežje je posuto z srednjeveškimi vasmi in lesenimi mostovi, ki so odlični za opazovanje ptic in uživanje v sončnih zahodih. Na plažah ponujajo izposojo opreme za windsurfing in kajtanje. B&B Dolce Dormire vabi v prijetne sobe starodavnega okrožja Castiglione, La Casa di Campagna pa kot podeželska kmetija in gostilna postreže z lokalnimi specialitetami.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B&B DOLCE DORMIRE PALERMO (@beb_dolce_dormire)