Patricija Fašalek | 13. 3. 2024, 07:00

Priljubljen lokal v Ljubljani ponovno zaživel: poznate družinsko zgodbo, ki je stara že pol stoletja?

Aleksandra Saša Prelesnik

Lokal ob Koseškem bajerju v Šiški je nazaj! Prenovljen in ponovno v rokah izvorne družine začenja novo poglavje pod imenom Pr' Cvetu.

Koseški bajer velja za izjemno priljubljeno, celo idilično lokacijo v Ljubljani, kamor lahko prebivalci pobegnejo pred hrupnimi prometnimi cestami in si oči od nenehno rastočih novih stolpnic spočijejo na zelenju, labodih in jezeru. Prav tukaj, tik ob bajerju, najdemo gostilno, ki je po turbulentnih časih ponovno oživela. Redni obiskovalci in okoliški prebivalci so se šušljaje spraševali, kaj se je zgodilo s Kačjim pastirjem? Propadajoči lokal je zaprl svoja vrata in se prelevil v gostilno Pr' Cvetu, celotna zgodba pa je v resnici stara več kot 50 let ...

Od prve do tretje generacije družine Cvet.

Od prve do tretje generacije družine Cvet.

Osebni arhiv

Vse se je začelo pri dedku. Leta 1972 je Cvetko Cvet odprl lokal, ki se je imenoval Pr' Cvičku. "Moj oče, Cvet Cvetko, je doživel prometno nesrečo. Po poklicu je bil strugar, delal je v Litostroju, in nesreča mu je onemogočila, da bi lahko še naprej opravljal svoj poklic. Dolgo časa je bil na bolniški in medtem je razmišljal, kaj bi lahko počel. Odločil se je, da bo v svoji hiši odprl vinotoč," je začetke gostilne opisal lastnik Srečko Cvet, ki je kot otrok odraščal v zgornjem nadstropju hiše, v pritličju pa se nahaja lokal.

Prva ideja je bila, da bodo odprli vinotoč.

Prva ideja je bila, da bodo odprli vinotoč.

Osebni arhiv

"Podprla ga je celotna družina. Brat je bil mesar in od njega je lahko dobil mesne izdelke; sestra je imela kmetijo na Dolenjskem, od koder je dobil ostale sestavine za pripravo obrokov; imeli so tudi vinograde, kjer sta njegova starša pridelovala cviček. Tako je imel na voljo vse, da je odprl svojo gostilno in pripeljal Dolenjsko v Ljubljano," je zgodbo svojega očeta podelil Srečko. 

Notranjost lokala v preteklosti.

Notranjost lokala v preteklosti.

Osebni arhiv

Cvetku se je pri delu v gostilni pridružila žena, ki je za lokal tudi skrbela vse do upokojitve in še vedno živi v zgornjem nadstropju hiše. Leta 1994 je vodenje prevzel Srečko in lokal razširil: očetovo garažo je spremenil v gostinsko sobo, povečal je tudi kuhinjo in razširil ponudbo hrane. 

Otvoritev uresničitve ideje.

Otvoritev uresničitve ideje.

Osebni arhiv

Tako kot njegovega očeta pa je tudi Srečka, poleg drugih osebnih tragedij, prizadela prometna nesreča in lokal je oddal v najem. Najprej ga je prevzela njegova sestra, ki je lokal vodila pet let. "Nato sem oddajal najemnikom, poimenovali so ga Kačji pastir, vendar je lokal propadal in z družino smo se spraševali, kaj naj z njim storimo. Tako sta se Žan in njegova žena Tjaša odločila, da ga prevzameta," je del pripovedi zaključil Srečko in dodal: "En rod je premalo, da bi naredil konkretno ponudbo. Sedaj ima tudi Žan nove ideje za naprej." 

Zunanjost lokala se je v desetletjih precej spremenila.

Zunanjost lokala se je v desetletjih precej spremenila.

Osebni arhiv

Lokal se je vrnil v družinske roke in preimenovali so ga v Pr' Cvetu. Odločitev o vodenju gostilne je potekala zelo hitro, kar pomeni, da se gostinskega dela še učita: Tjaša je krajše obdobje v študentskih letih delala kot natakarica, prav tako ima Žan le nekaj malega izkušenj kot natakar. Oktobra 2023 so se lotili prenove, 11. novembra 2023 pa je že sledila otvoritev nove zgodbe, ki jo ustvarja tretja generacija družine Cvet. 

V lokalu sedaj delajo Srečko, Žan in Tjaša.

V lokalu sedaj delajo Srečko, Žan in Tjaša.

Aleksandra Saša Prelesnik

Tjaša Petrič Cvet je nekdanja novinarka, ki je na televiziji delala 10 let, nato pa se je preusmerila v izdelavo nakita. Žanova pot je zelo raznolika: od manekenstva do gradbeništva in hotelirstva, preizkusil se je v veliko vlogah. Živita na Dolenjskem, kjer sta si ustvarila dom in družino, pred dvema letoma se je paru pridružil sinček Vane. 

Idilična lokacija ob Koseškem barju.

Idilična lokacija ob Koseškem barju.

Aleksandra Saša Prelesnik

11. oktobra sta Žan in Tjaša stopila skozi vrata že precej zapuščenega lokala in preučila, kaj vse je potrebno prenove. Ročne spretnosti jima niso tuje in lotila sta se ustvarjanja novega dekorja, pleskanja in čiščenja, prenova vrta še vedno poteka. 11. novembra so na otvoritev, kjer ni manjkalo dobre hrane in pijače, povabili sosede in s tem so pričeli novo poglavje priljubljenega lokala na idilični lokaciji ob Koseškem bajerju.

Malice in kosila, ki jih ponujajo, pripravljata kuharici, ki dajeta poudarek na domači hrani.

Malice in kosila, ki jih ponujajo, pripravljata kuharici, ki dajeta poudarek na domači hrani.

Aleksandra Saša Prelesnik

Malice in kosila, ki jih ponujajo, pripravljata kuharici, ki dajeta poudarek na domači hrani. Prepoznavni so po štrudljih in štrukljih, ki ostajajo stalnica, številni mimoidoči sprehajalci pa se ustavijo tudi samo na kavi. Trenutno strežejo Tjaša, Žan in Srečko, iščejo pa nove roke za pomoč, ker čudovito lokacijo ob sončnih vikendih obišče ogromno ljudi. Spomladi bodo odprli še točilni pult na vrtu, medtem ko je med tednom večji poudarek na hrani. 

"Vedno več ljudi nas spoznava in imamo stalne goste. Ponujamo dolenjska vina iz kleti Kralj, ker smo želeli obdržati tisto, kar je ljudem znano od samih začetkov odprtja lokala, med drugim imamo seveda tudi cviček, ki ga gostje zelo hvalijo," je dejala Tjaša, Srečko pa je rekel: "Ljudje nas imajo radi, čutijo družinsko toplino in dušo, ki jo ima ta lokal."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord