Primerjava cen: jasno je, za kaj boste na Hrvaškem odšteli več (in kje je mogoče dopustovati po zmerni ceni)

15. 7. 2025, 18:00 | Uredništvo
Plaža v Dubrovniku (foto: Profimedia)
Plaža v Dubrovniku
Profimedia

Poletna turistična sezona je na svojem vrhuncu - in očitno enako velja za cene.

V luči čedalje višjih cen na Hrvaškem so avtorji nemškega bloga "World on Budget" sklenili preveriti, ali je pri naših sosedih res tako drago. Ugotovili so, koliko znaša dnevni proračun za počitnice na Hrvaškem. "Na podlagi naših izkušenj ocenjujemo, da je realen dnevni proračun za dopust na Hrvaškem med 70 in 100 evri na osebo," so zapisali. In kako so se lotili ocenjevanja?

Tri mesece so zbirali cene v restavracijah, supermarketih, nastanitvah in slaščičarnah. Na podlagi teh podatkov so  pripravili obsežno študijo o cenah v letu 2025. Navedli so, da so jih rezultati presenetili. Na začetku objave izpostavljajo pet najpomembnejših vpogledov v cene na Hrvaškem:

  • V času vrhunca sezone lahko pričakujete, da boste za nočitev za dve osebi plačali okoli 100 evrov, čeprav obstajajo tudi zanimive destinacije, ki so bistveno cenejše (nočitve se začnejo pri 48 evrih).

  • Jesti zunaj je drago, ali celo dražje kot v Nemčiji, a lahko prihranite denar na tržnici ali v restavracijah zunaj centra.

  • Coca-Colo v restavraciji so ocenili kot zelo drago (povprečno 3,76 evra za 0,25 l).

  • Cene krem za sončenje se zelo razlikujejo.

  • Dubrovnik se je izkazal za najdražji kraj.

Pred nami novo poslabšanje vremena: koliko časa bo vztrajalo?

Nastanitev za okoli 100 evrov na noč

Navedli so, da so pregledali cene nastanitve na 16 različnih lokacijah v državi in se pri tem osredotočili samo na znane kraje, zanimive za dopust. Iskali so nastanitev za dve osebi od 9. do 16. avgusta, iskanje pa so izvedli 25. junija, približno mesec in pol pred potovanjem. Izpostavili so tri presenetljive vpoglede v cene nastanitev. Pravijo, da je Hrvaška še vedno dostopna in da so na Plitvičkih jezerih našli povprečno ceno nočitve 48 evrov"Najcenejše nastanitve so skoraj izključno apartmaji. To pomeni, da so hoteli običajno dražji. Po našem mnenju imajo apartmaji dodatno prednost, saj vam omogočajo, da sami pripravite en ali dva obroka." Za najdražji destinaciji sta se izkazala otok Krk (142,05 evra na noč) in Dubrovnik (135 evrov).

Kaj pa restavracije?

Hoteli so ugotoviti, za koliko je mogoče jesti v restavracijah, tako da so zbrali cene iz 47 restavracij in izračunali, koliko je v povprečju treba odšteti za posamezne jedi. 

  • Čevapčiči: 13,23 evra (najcenejša cena: 6,80 evra, najdražja: 20 evrov)

  • Ribe (kg): 72,81 evra (med 39,50 in 95 evri)

  • Cola (0,25 l): 3,76 evra (med 1,30 in 6,80 evra)

  • Pivo (0,5 l): 4,93 evra (med 3,00 in 9,40 evra)

  • Cappuccino: 2,79 evra (med 1,30 in 5,80 evra)

Ugotovili so, da se cene zelo razlikujejo in da velja splošno pravilo, da so cene višje v turistično izpostavljenih krajih, medtem ko lahko v mestih, kot sta na primer Šibenik in Trogir, prihranite denar. Po njihovih izračunih vas bo večerja za dve osebi stala od 40 do 60 evrov. Tako kot pri nastanitvah je tudi tukaj Dubrovnik vodilni pri visokih cenah, poroča Net.hr.

Analiza cen v trgovinah

Analizirali so tudi cene naslednjih živil v 55 supermarketih: kilogram paradižnika, liter mleka, 10 jajc, 250 gramov masla, 0,5 litra piva (Karlovačko) in 200 mililitrov kreme za sončenje. Po primerjavi cen so dobili te rezultate:

  • Paradižnik (kg): 2,26 evra (najcenejši: 1,29 evra, najdražji: 3,89 evra)

  • Mleko (1 l): 1,33 evra (med 0,95 in 2,62 evra)

  • Jajca (10 kosov): 2,36 evra (med 1,79 in 3,49 evra)

  • Maslo (250 g): 2,72 evra (med 1,99 in 4,09 evra)

  • Pivo (steklenica 0,5 l): 1,24 evra (med 1,19 in 1,79 evra)

  • Krema za sončenje (200 ml): 10,04 evra (med 4,79 in 19,49 evra)

Pregledali so tudi cene kepic sladoleda. Pri 29 analiziranih kepicah je bila povprečna cena 2,44 evra. To se jim zdi normalno, še posebej če upoštevajo bistveno višje cene v Španiji, Grčiji in Italiji. Hkrati pa so opozorili na pasti v nekaterih slaščičarnah - te ponujajo dražje "premium" okuse ali pa zahtevajo dodatno plačilo za kornet. Najcenejši sladoled so jedli v Šibeniku (1,90 evra), medtem ko se cena kepice v Dubrovniku povzpne celo do štirih evrov.

Avtorji navajajo, da so stroške beležili do zadnjega centa in da so v povprečju plačevali 67,14 evra na osebo na dan. "Vedno smo bivali v apartmajih blizu centra mesta, jedli zunaj enkrat ali dvakrat na dan, ostalo pa smo si pripravili sami. Šli smo tudi na izlete in plačevali vstopnine za atrakcije. Na podlagi naših izkušenj ocenjujemo, da je realen dnevni proračun za dopust na Hrvaškem med 70 in 100 evri na osebo. (Pričakujemo nekoliko višji dnevni proračun od našega, ker smo deloma potovali izven sezone.)," so še zapisali.

Turisti iskreno o tem, kdo jim je "prodal" Slovenijo