Po uspešni poletni turistični sezoni se v Radovljici začenja kulinarično pestra jesen.
Festival lokalnih okusov in kulinaričnih doživetij prinaša tudi tradicionalni mesec menijev Okusi Radol'ce, ki se lahko pohvalijo z eno najdaljših tradicij. Letošnji program so sodelujoči predstavili na današnji novinarski konferenci na Šobcu.
Kot je povedala direktorica javnega zavoda Turizem in kultura Radovljica Kaja Beton, bo Kulinarična jesen v Radol'ci tudi letos v oktobru in novembru združevala lokalne dobavitelje, kuharske mojstre izbranih restavracij, edinstvena doživetja na prostem ter posebna kulinarična vodenja in delavnice.
Med dogodki so kmetova miza, voden potep po Radovljici kot mestu čokolade, vodena kolesarska tura po kmetijah, doživetje Čarobnost štirih okusov, vodene čokoladne degustacije in delavnice, degustacije mladih vin in ekskluzivna degustacija vin posebnih letnikov, kuharska šola za otroke in odrasle, vodene degustacije medu in medenih pijač slovenskega porekla, dnevi odprtih vrat na kmetijah ter kulinarične delavnice sous vide, priprave testa z drožmi in peke kruha.
24. oktobra bodo pripravili tradicionalno otvoritveno večerjo meseca lokalnih menijev, tokrat prvič v Restavraciji Šobec v Lescah. Popoldan bo potekal sejem lokalnih dobaviteljev, na katerem se bodo predstavili tudi ponudniki s sosednjega Bleda. Sledil bo pethodni meni, ki ga bo zaznamovalo sodelovanje vseh vključenih v Okuse Radol'ce.
Okusi Radol'ce letos povezujejo sedem gostiln in restavracij
To so Hiša Linhart, Gostišče Tulipan, Gostišče Draga, Restavracija Tabor, Restavracija Šobec, Baffi House of Pizza in Vila Podvin. Med 25. oktobrom in 1. decembrom bodo ponujali vrhunske menije iz sledljivih sestavin po enotni ceni 30 evrov.
Beton je spomnila, da mesec lokalnih menijev v Radovljici organizirajo že vse od leta 2013, tako so Okusi Radol'ce eden od tovrstnih dogodkov z najdaljšo tradicijo v državi. "Pred nami so s tem poskusili tudi že v nekaterih drugih destinacijah, vendar mislim, da smo edini, ki smo toliko časa to uspeli zadržati in nadgrajevati," je povedala Beton.
Tudi letos so pripravili novost, in sicer si bodo tiste, ki bodo okusili vsaj tri lokalne menije, nagradili s povabilom na ekskluzivni zaključni dogodek s kuharskimi mojstri 4. decembra.
Na novinarski konferenci so tako spregovorili tudi nekateri lokalni dobavitelji. Med drugim se je predstavila Ribogojnica Zupan, ki dobavlja številnim slovenskim restavracijam in katere zgodovina sega v leto 1960. V zadnjem času se osredotoča predvsem na vzgojo jezerskih in potočnih postrvi, za kar je ključna vzpostavitev nove ribogojnice v Bohinju.
Ob številnih kulinaričnih zgodbah Radovljice bodo morda v prihodnje razvili tudi doživetje, povezano s čajem. Lastnik čajnice v Radovljici Nizar Najjar Al Tinawi je pojasnil, da pravi čaj seveda ne prihaja iz Slovenije, da pa sam sodeluje z dvema slovenskima kmetijama, od katerih kupuje zelišča. Želi si, da bi gostje spoznali kulturo pitja čaja, zato je vesel, da restavracije čajem namenjajo vse več pozornosti, nekatere jih uporabljajo tudi v sladicah.