Ma.Po. | 8. 6. 2024, 10:00

Turistka očarana nad Ljubljano, a je domov odšla z obžalovanjem: "To bi mi morali povedati že prej!"

Profimedia/M.P./fotomontaža

Američanka meni, da je o tem premalo znanega.

Ameriška turistka, ki je k nam prišla iz daljnega Teksasa, je na popotniškem forumu o Sloveniji izrazila obžalovanje, da v Ljubljani ni videla prav nobenih rimskih izkopanin. Zanje je namreč izvedela od drugih popotnikov šele potem, ko je prispela domov. "To bi mi morali povedati že prej," je dejala.

Nekateri turisti pa so rimsko zapuščino v Ljubljani vendarle opazili in si jo ogledali, nad videnim pa so izrazili veliko navdušenje ter tudi delili fotografije.

Ljubljana ni Rim, pa vendar ...

Pred dva tisoč leti je na mestu današnje Ljubljane stalo rimsko mesto Emona. Čeprav je v slovenski prestolnici na ogled še kar nekaj zapuščine iz časov starega Rima, to celo prebivalci mesta redko opazimo. Poleg tega nekaterih rimskih ostankov ni možno obiskati brez profesionalnega vodstva, ki poteka ob vnaprej dogovorjenih terminih.

Ma.Po.

Staro rimsko mesto Emona

Emona je obsegala velik del današnjega središča Ljubljane. Njen forum ali osrednji trg je stal ob današnjem križišču Slovenske in Rimske ceste. Medtem je bilo v parku Zvezda na Kongresnem trgu, kjer je na ogled kopija bronastega kipa Emonca, predmestje s pokopališčem.

Ma.Po.

Na parkirišču ob Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) so se pred mnogo stoletji v javnem rimskem kopališču zbirali meščani Emone. Tudi enega največjih rimskih spomenikov na Slovenskem lahko najdemo v Ljubljani. V mirni soseščini zelenih vrtov in pod gostimi krošnjami v ljubljanski četrti Mirje še vedno počivajo kamniti temelji in tla prave Emonske hiše.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mestni muzej Ljubljana (@mestnimuzejljubljana)

Vodeni sprehodi 

A če želi obiskovalec spoznati rimsko preteklost našega mesta, mora prav gotovo vedeti, kaj išče. Na sprehod po krožni poti Arheoparka Emona se je zato, kot že rečeno, najbolje podati z izkušenimi vodniki in strokovnjaki.

Ma.Po.

Takšne oglede organizirajo v Mestnem muzeju Ljubljana (MGML), kjer se je mogoče dogovoriti za obisk dveh arheoloških parkov in se udeležiti tudi vodenega ogleda ostankov rimskega obzidja na Mirju, ki je bil v 30. letih 20. stoletja obnovljen po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu