Očitno je, da nekateri gostinci nimajo nobenega zadržka in hočejo od gostov dobiti kar največ denarja.
Vsaj tako bi lahko rekli po dogodkih, ki smo jim bili priča v zadnjih nekaj mesecih. V medijih in na družbenih omrežjih so poročali o nenavadnih primerih zaračunavanja stvari, ki so doslej bile zastonj. No, med njimi se je znašla tudi voda iz pipe, zadnji primer iz italijanskega Barija pa priča o tem, da domišljiji gostincev (ko je treba malce dodatno olupiti goste) res ni videti konca.
V priljubljeni pizzeriji v Bariju je gost naletel na nepričakovane stroške, potem ko je prosil za ščepec popra. Po poročanju italijanskega dnevnika La Repubblica je moški naročil pico v znani restavraciji v tem letovišču v Apuliji, ki stane 15 evrov. Nato je natakarja prosil za ščepec popra, kar je v mnogih italijanskih restavracijah običajno brezplačno. Vendar pa ga je ob prihodu računa čakalo presenečenje, za začimbo so mu zaračunali 50 centov. Skupaj z drugo pico, nemškim pivom in vodo je račun na koncu znašal 38,50 evra.
Ko je na blagajni izrazil nezadovoljstvo, je restavracija pojasnila, da je šlo za napako v obračunu. A situacija je sprožila val razprav na družbenih omrežjih, kjer so uporabniki izražali svoje nezadovoljstvo in takšne dodatne stroške označili za sramotne in nesprejemljive. Po drugi strani pa so nekateri imeli razumevanje za restavracijo, saj menijo, da "če nekaj zahtevaš dodatno, mora to tudi stati."
Težave z dodatnimi stroški niso nič novega
To ni osamljen primer. Od leta 2023 je bilo zabeleženih več poročil o dodatnih stroških v restavracijah. V mestu Como so, denimo, dodatno zaračunali rezanje toasta, v neki drugi restavraciji pa prazen krožnik za otroka. V eni italijanski kavarni je moral gost plačati 70 centov za kozarec vode ob kavi, znana italijanska plavalka Elena Di Liddo pa je plačala 1,50 evra za izločitev paradižnikov s svoje pice (več si lahko preberete tukaj). Podobni primeri so bili zabeleženi tudi v Avstriji, kjer je moral par plačati dodaten evro za drugo vilico ob sladici, ki sta si jo delila, drugemu paru pa so zaračunali vodo iz pipe (tudi o tem smo že poročali - tukaj).
Gostinci odločni: "To je upravičeno, če se pove vnaprej"
Restavracijam pogosto ni jasno, zakaj takšni stroški niso sprejeti. Pojasnjujejo, da so posebne zahteve, kot so dodatna posoda ali posebne storitve, povezane z dodatnimi stroški, kot sta pomivanje več posode ali večja poraba virov. Kot je za avstrijske medije izjavil turistični strokovnjak Thomas Mayr-Stockinger, so dodatni stroški upravičeni, če so gostje o tem vnaprej obveščeni. Prav tako predstavniki avstrijske Gospodarske zbornice trdijo, da je treba posebne želje zaračunavati za zaščito interesov restavracij, poroča portal Fenix Magazin.