Zagotovo nihče ne pričakuje, da se bo nekaj nedolžnega končalo z velikimi neprijetnostmi in bolečinami.
A ravno to se je zgodilo dopustnici, ki je obiskala priljubljeno poletno destinacijo - Bolgarijo. "Nikoli si nisem mislila, da lahko manjša zastrupitev s hrano tako zelo uniči dopust, ampak zdaj vem, da je to mogoče. Zgodilo se je v Bolgariji. Medtem ko smo se sprehajali po letovišču, smo se odločili kupiti sladoled. Bila sem s skupino šestih prijateljev, a le midva sva ga pojedla. Bil je priljubljen sladoled iz avtomata, spiralno oblikovan. Pojedla sva ga, imel je popolnoma običajen okus,“ je turistka Eva zaupala za srbske medije.
A že čez nekaj ur sta Eva in njen fant začutila nenavadne bolečine v trebuhu, morala sta pogosto na stranišče. Po nekaj urah se stanje ni izboljšalo, temveč se je samo še poslabšalo. Ker nista zaužila ničesar drugega, sta vedela, da je zagotovo glavni krivec - sladoled. Njuno stanje je bilo tako slabo, da dva dni nista mogla zapustiti apartmaja. No, nato sta izvedela, da je vse skupaj "zakuhala" - salmonela.
"Pila sva čaj, skoraj nič jedla, vsak obrok pa je le povečal trpljenje. Po dveh dneh sva se počutila bolje in ker sva si dopust res želela, sva se vrnila k ogledu znamenitosti. Bila sva nekoliko slabotna, a ne toliko, da bi se odpovedala dejavnostim na dopustu. A imela sva en pogoj – stranišče je moralo biti vedno blizu. Danes se še vedno smejiva, da nisva v Bolgariji raziskala ničesar tako temeljito kot javna stranišča,“ je po poročanju portala Mondo.rs dejala Eva.
Takih dogodkov verjetno ni prav malo, tako da si je treba zapomniti osnovna pravila, ko se odpravljamo na dopust (pa naj vse skupaj zveni še tako banalno): pred jedjo, po uporabi stranišča ali po stiku z živalmi si je treba temeljito umiti roke. Prav tako je pomembno, da se izogibate krajem, ki vzbujajo dvome: če gostinski lokal deluje zapuščeno, umazano ali če osebje ne upošteva osnovnih higienskih standardov, je najbolje, da v take objekte ne hodite.
Poleti je na voljo tudi več svežega sadja. Umivanje sadja in rok je nujno, a po pandemiji koronavirusa je veliko ljudi na to pozabilo. Spomniti se moramo – roke si umivamo, ko se vrnemo domov, pred jedjo, po uporabi stranišča – in to velja za vse, od najmlajših do starejših. Neočiščeno sadje in umazane roke prenašajo črevesne viruse, kar lahko vodi do visoke temperature, driske, bruhanja, v skrajnih primerih pa tudi do hospitalizacije. Svetovna zdravstvena organizacija je v okviru kampanje „Pet korakov do varnejše hrane“ oblikovala naslednja načela:
-
Vzdrževanje čistoče – predvsem v kuhinji in pri pripravi obrokov.
-
Ločevanje surove in kuhane hrane, da se prepreči navzkrižna kontaminacija.
-
Temeljito kuhanje – zlasti mesa, rib in jajc.
-
Vzdrževanje ustrezne temperature hrane.
-
Uporaba varne vode in surovin – npr. pranje sadja in zelenjave pred zaužitjem.
Na primer, če je bil izdelek hranjen v hladilniku, ga je treba uporabiti takoj po tem, ko ga vzamemo ven. Ne sme se puščati več ur na pultu in nato znova shraniti v hladilnik. Prav tako odmrznjene hrane ne smemo ponovno zamrzovati. Čeprav se to zdi samoumevno, se v praksi take napake še vedno dogajajo. Zato opozorilo vsekakor ni odveč.
Povzeto po: Mondo.rs