Šla je na morje, domov pa se je vrnila z okužbo, zdaj je jasno in glasno preostale opozorila na tole (zato le previdno!)

29. 7. 2025, 20:00 | Uredništvo
Šla je na morje, domov pa se je vrnila z okužbo, zdaj je jasno in glasno preostale opozorila na tole (zato le previdno!) (foto: Profimedia)
Profimedia

Zagotovo nihče ne pričakuje, da se bo nekaj nedolžnega končalo z velikimi neprijetnostmi in bolečinami.

A ravno to se je zgodilo dopustnici, ki je obiskala priljubljeno poletno destinacijo - Bolgarijo. "Nikoli si nisem mislila, da lahko manjša zastrupitev s hrano tako zelo uniči dopust, ampak zdaj vem, da je to mogoče. Zgodilo se je v Bolgariji. Medtem ko smo se sprehajali po letovišču, smo se odločili kupiti sladoled. Bila sem s skupino šestih prijateljev, a le midva sva ga pojedla. Bil je priljubljen sladoled iz avtomata, spiralno oblikovan. Pojedla sva ga, imel je popolnoma običajen okus,“ je turistka Eva zaupala za srbske medije.

A že čez nekaj ur sta Eva in njen fant začutila nenavadne bolečine v trebuhu, morala sta pogosto na stranišče. Po nekaj urah se stanje ni izboljšalo, temveč se je samo še poslabšalo. Ker nista zaužila ničesar drugega, sta vedela, da je zagotovo glavni krivec - sladoled. Njuno stanje je bilo tako slabo, da dva dni nista mogla zapustiti apartmaja. No, nato sta izvedela, da je vse skupaj "zakuhala" - salmonela.

"Pila sva čaj, skoraj nič jedla, vsak obrok pa je le povečal trpljenje. Po dveh dneh sva se počutila bolje in ker sva si dopust res želela, sva se vrnila k ogledu znamenitosti. Bila sva nekoliko slabotna, a ne toliko, da bi se odpovedala dejavnostim na dopustu. A imela sva en pogoj – stranišče je moralo biti vedno blizu. Danes se še vedno smejiva, da nisva v Bolgariji raziskala ničesar tako temeljito kot javna stranišča,“ je po poročanju portala Mondo.rs dejala Eva.

Po sedmih letih se zapira priljubljen lokal v Ljubljani

Takih dogodkov verjetno ni prav malo, tako da si je treba zapomniti osnovna pravila, ko se odpravljamo na dopust (pa naj vse skupaj zveni še tako banalno): pred jedjo, po uporabi stranišča ali po stiku z živalmi si je treba temeljito umiti roke. Prav tako je pomembno, da se izogibate krajem, ki vzbujajo dvome: če gostinski lokal deluje zapuščeno, umazano ali če osebje ne upošteva osnovnih higienskih standardov, je najbolje, da v take objekte ne hodite.

Poleti je na voljo tudi več svežega sadja. Umivanje sadja in rok je nujno, a po pandemiji koronavirusa je veliko ljudi na to pozabilo. Spomniti se moramo – roke si umivamo, ko se vrnemo domov, pred jedjo, po uporabi stranišča – in to velja za vse, od najmlajših do starejših. Neočiščeno sadje in umazane roke prenašajo črevesne viruse, kar lahko vodi do visoke temperature, driske, bruhanja, v skrajnih primerih pa tudi do hospitalizacije. Svetovna zdravstvena organizacija je v okviru kampanje „Pet korakov do varnejše hrane“ oblikovala naslednja načela:

  1. Vzdrževanje čistoče – predvsem v kuhinji in pri pripravi obrokov.

  2. Ločevanje surove in kuhane hrane, da se prepreči navzkrižna kontaminacija.

  3. Temeljito kuhanje – zlasti mesa, rib in jajc.

  4. Vzdrževanje ustrezne temperature hrane.

  5. Uporaba varne vode in surovin – npr. pranje sadja in zelenjave pred zaužitjem.

Na primer, če je bil izdelek hranjen v hladilniku, ga je treba uporabiti takoj po tem, ko ga vzamemo ven. Ne sme se puščati več ur na pultu in nato znova shraniti v hladilnik. Prav tako odmrznjene hrane ne smemo ponovno zamrzovati. Čeprav se to zdi samoumevno, se v praksi take napake še vedno dogajajo. Zato opozorilo vsekakor ni odveč.

Povzeto po: Mondo.rs

Zaposlen na križarki razkril, kaj se pravzaprav dogaja za temi zaprtimi vrati: "Mogoče je slišati čisto vse!"