Reportaža: sladoledna misija v srcu Ljubljane

4. 8. 2025, 07:30 | Vir: STA
Reportaža: sladoledna misija v srcu Ljubljane (foto: Profimedia)
Profimedia

V samem središču prestolnice se ponudba sladoledov širi od klasičnih okusov do pravih inovacij, ki osvajajo tako domačine kot turiste.

Poletje brez sladoleda je kot morje brez sonca. Četudi sredi letošnjega poletja vreme temu ni vsak dan naklonjeno, se številni ponudniki v središču Ljubljane trudijo privabiti goste s klasičnimi, popularnimi pa tudi inovativnimi okusi sladoleda. Večina ponudnikov ponuja okus manga in pistacije. Cene kepice sladoleda pa so od 1,9 do 3,5 evra.

Sladoled privablja tako turiste kot domačine. A ponudniki v središču Ljubljane poročajo, da poleti prevladujejo tuji gostje, ki si privoščijo kepico ali dve med ogledom Ljubljane. So pa po njihovih navedbah dež in nižje temperature v zadnjih tednih precej zmanjšali prodajo sladoleda. Nekaj sončnega vremena v tem tednu je privabilo več gostov kot prejšnje dni. Ti so sredi dneva za kepico sladoleda čakali tudi v vrstah, ki niso bile pretirano dolge.

Od tradicionalnih okusov do tropske osvežitve

Okusi sladoleda se razlikujejo, a ponudniki vseeno ponujajo nekatere podobne okuse. Okus manga, ki je popularen v zadnjih letih, je na voljo skoraj povsod. Enako velja za okus pistacije, saj je evforija še vedno na vrhuncu, ena od kavarn pa celo ponuja okus dubajske čokolade, ki je obnorela cel svet. Drugačen recept za enako imenovan sladoled pa ima tudi ponudnik s hitro prehrano.

V hiši našli podgano velikanko (FOTO)

Najdemo tudi ostale inovativne okuse. Najbolj inovativen ponudnik vključuje tudi tradicionalne okuse. Pri njih najdemo okus orehove potice, marelice s čilijem, kumare z limeto ter njihov najbolj priljubljen okus ljubljanski sladoled s pehtranom, skuto in limoninim sokom.

Največ okusov najdemo pri ponudniku, ki nudi tudi okus matcha jagoda latte, lubenica s hibiskusom, mak in tudi okus kremšnite. Poleg osvežujočih sadnih okusov pridejo na vrsto tudi ljubitelji mlečnih okusov. Latte macchiato ali pa limonin tiramisu izstopata med okusi priljubljenega ponudnika. En ponudnik pa ima na voljo le nekaj okusov, ponuja pa največjo izbiro dodatkov, ki si jih lahko dodamo v lonček sladoleda.

Višja cena za različne okuse

Cene sladoleda se razlikujejo tudi glede na velikosti kepice ali če si privoščimo več okusov. Najcenejši točen sladoled je pri ponudniku s hitro prehrano, kjer za majhno skodelico odštejemo 1,9 evra, izbira večje skodelice pa nas bo stala do 3,9 evra.

V bližini Tromostovja dobimo najcenejši sladoled, po 2,5 evra za kepico. Ponudnik pa nima tako velike izbire okusov kot ostali. Vseeno pa najdemo najbolj popularne okuse, ki jih dobimo tudi drugod. Prav tako v bližini Tromostovja eden izmed ponudnikov z večjo izbiro okusov kepico ponuja po tri evre. Za 2,8 evra dobimo sladoled v bližini Bavarskega dvora, kjer v majhni izbiri najdemo najbolj popularne okuse.

Za 2,9 evra lahko kepico dobimo pri enem izmed najbolj priljubljenih ponudnikov. Cena vključuje en okus sladoleda, ob izbiri dveh ali več okusov v kepici, se cena občutna zviša. Podobno velja za skoraj vse obiskane ponudnike. Pri ponudniku z največjo izbiro okusov boste za kepico enega okusa odšteli 3,1 evra. Ponudnik, ki okuse gradi na tradicionalnih in tropskih okusih, za sladoled v malem lončku zaračuna 3,5 evra. Obiskovalec si lahko izbere manjši, srednji ali večji lonček, vsak od njih pa ima različno ceno.

Pri enem od ponudnikov pa si gost sam natoči sladoled v lonček. Različne okuse sladoleda lahko popestri z dodatki. Na koncu lonček postavi na tehtnico, ki določi ceno. Za 100 gramov sladoleda in dodatkov gost odšteje 2,1 evra.

Pri ponudniku s tradicionalnimi okusi so povedali, da uporabljajo izključno naravne sestavine in mleko slovenskih kmetij. Vse te sestavine so se v zadnjem času občutno podražile, tako so bili primorani zvišati tudi ceno sladoleda. Vseeno imajo veliko gostov, tujih in domačih, ki so navdušeni nad njihovimi inovativnimi okusi. Ljubljančanka, ki veliko potuje, je povedala, da še nikjer ni jedla tako dobrega sladoleda, zato se vedno, ko je v Ljubljani, vrača k temu ponudniku.

Pripravila Hana Bizjak

Dan v Ljubljani brez turističnih postojank: sem se odpravite, če bi radi prestolnico ugledali skozi drugačne oči