Ma.Po. | 28. 5. 2024, 07:00

Obupana turistka: "Te slavne znamenitosti v Sloveniji sploh nisem mogla obiskati. Kakšno razočaranje!"

Profimedia/fotomontaža

"Ali naj do tja štopam?" je spraševala in se jezila popotnica.

Večina turistov v Sloveniji obišče Postojnsko jamo. Ni malo takšnih, ki k nam pridejo prav zaradi nje. Gre za izjemno naravno posebnost in tudi za najbolj obiskano turistično kraško jamo v Evropi. Tisti, ki jo obiščejo, je nikoli ne pozabijo, je prebrati na popotniškem forumu Slovenia Travel Forum na Facebooku.  

Tako blizu, a tako daleč

V bližini Postojnske jame je tudi znameniti Predjamski grad, ki velja za največji jamski grad na svetu. Zaradi vklesanosti v skalo in neverjetno zanimive zgodbe o njegovem razvpitem nekdanjem stanovalcu, vitezu Erazmu Predjamskem, so o njem zadnja leta pisale najbolj znane svetovne popotniške revije. Očarljivost in fotogeničnost, ki ju tuji popotniški novinarji in obiskovalci pripisujejo slovenskemu gradu, sta pripomogli, da je ta v zadnjem desetletju dosegel globalno slavo.

Nekateri Predjamski grad omenjajo tudi kot idealno lokacijo za snemanje Igre prestolov.

Nekateri Predjamski grad omenjajo tudi kot idealno lokacijo za snemanje Igre prestolov.

M.P.

Odlična novica za vse obiskovalce je tudi ta, da je Predjamski grad od Postojnske jame oddaljen le dobrih 10 kilometrov, zato veliko turistov načrtuje obisk obeh v istem dnevu. Tistim, ki Slovenijo raziskujejo z avtomobilom ali v organizirani turistični skupini, se to še izide. Za vse, ki potujejo samostojno oziroma v lastni režiji, pa se zaplete pri prevozu, kajti lokalnega avtobusa med njima ni.

Peš, avtoštop, taksi?

Članica slovenske popotniške skupine je nedavno spraševala ravno o tem, kako priti od jame do gradu brez lastnega prevoza. "Je kdo najel taksi od Postojne do Predjamskega gradu in nazaj in koliko ta stane? Kakšna je možnost skupnega prevoza ali štopanja med obema krajema? Ob mojem obisku namreč organiziranega prevoza ni." 

Kaj hitro je dobila skrb vzbujajoč odgovor: "Ob glavni cesti v bližini Predjamskega gradu sem videla nekoga hoditi peš, medtem ko je med hojo mimo vozeče voznike prosil za prevoz. Ob pogledu na ta prizor sem se zgrozila, saj je pot med jamo in gradom precej dolga. Predvidevam, da je popotnik poskušal štopati, a mu nihče ni ustavil,"  smo z grozo prebrali zapis. Nekdo je tudi izpostavil, da je cesta med krajema ozka in vijugasta, zato bi bila hoja ob njej izjemno nevarna.

Nikar sami peš na pot, opozarjajo na popotniškem forumu. (Fotografija je simbolična.)

Nikar sami peš na pot, opozarjajo na popotniškem forumu. (Fotografija je simbolična.)

Profimedia

V popotniški skupini smo tudi izvedeli, da je turistka na prodajnem oddelku Postojnske jame dobila informacijo, da ji lahko pokličejo taksi, ta pa jo bo stal okrog 40 evrov. "Kakšno razočaranje, tega si vsi popotniki res ne moremo privoščiti," je zapisala in zaključila, da te slovenske znamenitosti na koncu žal ni mogla obiskati.

Dve izmed naših največjih znamenitosti sta druga od druge oddaljeni le dobrih 10 kilometrov, a organiziranega prevoza večino leta ni.

Poseben avtobus bo vozil, vendar le ...

Kot navajajo pri Postojnski jami, ki obisk Predjamskega gradu tudi oglašuje na svoji spletni strani, bo v letošnji turistični sezoni iz Postojne do Predjamskega gradu znova vozil poseben avtobus."Ob vrhuncu turistične sezone Občina Postojna v okviru evropskega projekta Sustainable zagotavlja brezplačni prevoz do gradu," zagotavljajo. Ko smo jih poklicali za informacijo o začetku vožnje posebnega avtobusa, so nam nič kaj prijazno odgovorili, da datuma pričetka vožnje avtobusa še nimajo (čeprav je bil že konec maja). Datum se namreč "vsako sezono menja", bo pa brezplačni avtobus na voljo"ob vrhuncu turistične sezone", nam je po pregovarjanju z uslužbenko vendarle uspelo izvedeti.

Kot vrhunec sezone pri njih (dokaj nenavadno) velja čas od sredine julija do konca avgusta. Tisti, ki si prevoza s taksijem ne morejo privoščiti, pa se bodo zunaj visoke sezone, kot kaže, spet morali znajti sami. 

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu