Zgrajene na hitro iz hlodovine smreke, brez velikih arhitekturnih načrtov in razkošja, so brunarice v preteklosti pomenile preživetje.
Pastirji in gozdarji so v primeru slabega vremena v njih našli streho nad glavo, se pogreli, okrepčali in si vzeli trenutek počitka od vsakodnevnega trdega dela. Za marsikaterega tujega obiskovalca pa danes idilične lesene hiške vse bolj postajajo turistična znamenitost.
Nova oblika luksuza
Medtem ko nekatere ohranjajo svojo pristnost, druge širijo gostinsko ponudbo in se vse bolj komercializirajo. Tudi cene v njih se višajo. Po alpskih dolinah je zaslediti obnovljene pa tudi nove brunarice s panoramskimi okni in wi-fijem. Nekatere je mogoče najeti tudi za luksuzno prenočevanje.
Pa je brunarica, v kateri gori plinski kamin in sveti LED-lučka v obliki srčka, še vedno brunarica v svojem pravem pomenu besede? In tudi, je kot takšna še zmožna ohranjati tisti pravi občutek domačnosti, ki je v središču njenega pomena in bistva – zaščita, preprostost in človekova povezanost z naravo?
V popotniških skupinah, namenjenih pogovorom o slovenskem turizmu, se domačini in tujci strinjajo, da z vse večjo komercializacijo brunarice postopoma izgubljajo svoj pristni čar. Po drugi strani nekateri menijo, da je treba iti v korak s časom, da jim razširjena gostinska ponudba in višanje cen ne more odvzeti domačnosti in dobrega vzdušja, po katerem so znane.
Del slovenske identitete
Turisti iščejo "gorsko pravljico", kjer se čas ustavi, diši po slovenskem lesu in domači hrani. In morda je prav zdaj čas, da se vprašamo, koliko pristnosti smo pripravljeni žrtvovati za zaslužek. Brunarice niso le stavbe, temveč del slovenske identitete, ki jo sodobnost lahko spremeni, a je ne bi smela izbrisati.
Kot del kulturne dediščine, ki nas povezuje z našo preteklostjo, naravo in tradicijo, so se tudi naše brunarice znašle pred sodobnimi turističnimi izzivi - na prelomnici med avtentičnostjo in komercializacijo.
Prihodnost brunaric bo zato zelo odvisna od tega, kako se bodo prilagodile času, ne da bi izgubile svojo dušo. Pa tudi, kako spretno bodo tisti, ki delajo v turizmu, znali združiti spoštovanje do tradicije s sodobnimi turističnimi pričakovanji.



