V restavraciji doživela šok, ko je dobila račun za kosilo, česa takega si ni predstavljala niti v sanjah

9. 5. 2025, 20:00 | Uredništvo
Natakar med strežbo jedi (foto: Profimedia)
Natakar med strežbo jedi
Profimedia

Vemo, da so tudi pri nas cene v restavracijah nekoliko višje, kot smo jih bili vajeni.

Tako da je za marsikoga kosilo ali večerja v prijetnem ambientu postalo pravo razkošje, še posebej, če govorimo o slovenski prestolnici. No, tudi v Beogradu ni nič drugače. Portal Mondo.rs je tako delil zgodbo Beograjčanke, ki je na potovanju doživela presenečenje. Zaradi zvišanja cen hrane in pijače v Srbiji so tudi cene v tamkajšnjih restavracijah zasoljene.

Kot poroča omenjeni portal, je v Beogradu skorajda nemogoče plačati manj kot 45 evrov za štiri osebe, kar je za tamkajšnje razmere precej. Zato ne čudi dejstvo, da take cene pričakujejo tudi takrat, ko se odpravijo v kakšno od sosednjih republik na izlet. A eno Beograjčanko je v sosednji državi čakalo presenečenje - ko je natakar prinesel račun, ji je vzelo sapo. Za kosilo za štiri osebe - skupaj s pijačo - je odštela samo 35 evrov.

"Bila sem na potovanju v Bosni s tremi prijateljicami. Ustavile smo se v Foči in tam obiskale eno restavracijo. Iskreno povedano, nisem pričakovala, da bo tako okusno in tako ugodno. Deset čevapčičev s kajmakom je bilo manj kot 7 evrov. Vajena sem, da je v Beogradu vse veliko dražje," je povedala za Mondo.rs.

Zdelo se je, kot da je vstopila v druge čase

Dejala je, da so bili natakarji zelo prijazni, ambient pa izjemno prijeten. Restavracija, ki jo je obiskala skupaj s svojo družbo, se nahaja sredi narave in zdi se, da se je čas tam ustavil. Vse je bilo opremljeno v etno slogu - karirasti prti, peč na drva ... Oprema je dajala močan vtis velike domačnosti.

"Sedele smo na vrtu, okoli nas je bila čudovita narava. Imela sem občutek, da smo vstopile v časovni stroj. Bilo je veliko podrobnosti, svetilke, lesene mize in klopi, vrči in glinene posode. Najbolj pa so me navdušili natakarji, ti so bili nasmejani, potrpežljivi, razložili so nam vse z jedilnika in priporočili domače specialitete. Res so nam polepšali dan," je dejala. Na koncu jih je še presenetilo eno dejstvo, ki ga pri nas res več nismo vajeni. Natakar jim je namreč prinesel na roko napisan račun, ki je znašal samo 35 evrov.

Porcija čevapčičev s kajmakom je stala 6,67 evra, pomfrit 2,05 evra, ocvrt kačkavalj 4,10 evra, piščančje bedro pa le 5,13 evra. Dekleta so si delila tri solate iz paradižnika in sira, kar jih je stalo 6,84 evra. Naročile so še dve veliki pivi - 3,08 evra, limonado - 1,28 evra in za konec štiri domače rakije, skupaj so te stale 5,13 evra. Ob koncu je še povedala, da bi za tak obrok v Beogradu zagotovo odštele dvakrat več denarja.

Po čem si turisti zapomnijo Slovenijo? To so trije najbolj pogosti odgovori (eden je še posebej nepričakovan)