Gre za pravo uspešnico med gurmani, ki iščejo tudi malce nevarnosti in vznemirjenja.
Včasih se najboljša turistična doživetja zgodijo sredi črne teme, v rudniškem rovu, med premogovniškim prahom in toplo juho.
Velenje, najmlajše slovensko mesto, slovi po razigranem Pikinem festivalu, dediščini socializma in vse bolj priljubljenem jezeru. V mestu oziroma natančneje pod njim, pa se nahaja tudi znameniti Muzej premogovništva Slovenije.
Ko se spustiš, se vse spremeni
V sklopu muzeja se lahko obiskovalci udeležijo edinstvenega gastronomskega doživetja, ki mu zaradi njegove izvirnosti in unikatnosti hvalnice pojejo marsikje zunaj naših mej. Čelada, jakna, svetilka. Vstop v rudnik se začne z oblačenjem v zaščitno opremo.
Ko se dvigalo premakne, se začutijo tresljaji, enako kot pred desetletji, ko so tja dol hodili velenjski rudarji. Vendar tokrat ne gre za delovno izmeno, temveč za večerjo v najgloblji jedilnici v Sloveniji.
View this post on Instagram
Gastronomsko razvajanje
V temi, med lesenimi rudniškimi oporniki in ostanki premogovniške zgodovine, goste pričakajo natakarji z nasmehom, zaščitnimi rudarskimi pokrivali na glavah in ročnimi svetilkami v rokah. Doživetje je nekaj med gledališčem in vrhunsko kulinariko.
In potem pridejo krožniki, na njih pa je postrežena t.i."Štajgerjeva južna" (štajger je rudarski izraz za nadzornika v premogovniku). Vrhunski kulinarični večer se začne z "župo" – ki je lahko krompirjeva, zelenjavna ali pa korenjeva. Sledijo ji jedi z zagonetnimi imeni. "Grenadirmarš" so tradicionalne zasavske testenine, za imenom "krumpentoč" se skriva prav tako tradicionalen krompirjev polpet, zadišijo pa tudi "nudlni" z jurčki.
Celotno večerno kulinarično doživetje, ki se odvije v vnaprej dogovorjenih terminih, traja približno tri ure, so nam povedali na Zavodu za turizem Šaleške doline. Naslednja podzemna večerja je predvidena to jesen, cena pa znaša 185 evrov na osebo.
Vino in vožnja z rudarskim vlakom
Naslednji hod je telečja zarebrnica v žajbljevi omaki z rozinami in rizlingom, krompirjevim narastkom, špegljevo postrvjo, špinačnim moussom, sezonsko zelenjavo z ajdovo kašo in mladim sirom, mavrično polento in drugimi dobrotami.
Piko na i naredi sladica, ki diši po jabolkih, poimenovali pa so jo po sveti Barbari, zavetnici rudarjev. Vsak hod ima seveda, kot se za to priložnost in ceno spodobi, tudi odlično vinsko spremljavo. Po zaključku kulinaričnega razvajanja sledi še vožnja z rudarskim vlakom, obiskovalce pa rudniško dvigalo nato dvigne nazaj na površje.
Kako poteka celotno 5-zvezdično doživetje v starem velenjskem rudniku, si lahko pogledate v spodnjem videu!