7. 12. 2021, 13:52

3 triki, da bo vaša BOŽIČNA ZVEZDA zdržala dlje (morda celo do naslednjega božiča)

profimedia

Božična zvezda, v hortikulturnih krogih znana tudi kot poinsettia, velja pri nas za sobno rastlino, medtem ko v svoji domovini Mehiki raste na bolj vlažnih področjih, čudoviti grmički živih barv pa zrastejo tudi do 4 metre visoko.

Govori se, da je bil prvi, ki je svetu odkril tropsko rastlino rdečih, belih in rožnatih cvetov, ki ji danes pravimo božična zvezda, Joel Robert Poinsett, prvi ameriški veleposlanik v Mehiki.

Božična zvezda danes velja za najbolj pogost božični okras v cerkvah Latinske Amerike. Najbolj priljubljena je božična zvezda z rdečimi cvetovi, četudi so čudovito videti tudi tist z belimi, rožnatimi in barvno mešanimi cvetnimi listi.

Da bi božična zvezda dolgo zdržala tudi pri vas doma, je najprej potrebno paziti, da izberete le zares zdravo rastlino.

Pri izboru gre tako paziti na skrite rumenkaste popke, ki ne smejo biti preveč odprti. Zares zdrava rastlina ima praviloma bujno in močno listje. Ker je ta rastlina zelo občutljiva na temperaturne spremembe, jo kupujte zgolj v zaprtih prostorih ter jo ustrezno zaščitite s papirjem, ko jo odnašate iz cvetnega centra.

Ko imate božično zvezdo že doma, poskrbite, da bo v prostoru, kamor ste jo namestili, neprestano od 15 do 20 stopinj Celzija.

Božična zvezda ima rada svetle prostere, ne sme pa biti neposredno izpostavljena soncu niti preblizu radiatorjem. Še posebno jo moti topel zrak, ki lahko (na primer) piha vanjo iz klimatskih naprav. Zelo je občutljiva na prepih in ne prenese odprtih oken. V njeni bližini ne sme biti niti vlažilcev zraka.

Ko ji ne bo ustrezala splošna temperatura ali pozicija v prostoru, bo to hitro in jasno pokazala. Najprej bodo pričeli rumeneti njeni listi, nato pa se bodo pričeli sušiti in odpadati. V kolikor se cela božična zvezda povesi, pa je to gotovi znak, da se je 'prehladila' zaradi prepiha in da jo gre nujno postaviti na kakšen manj prepišen prostor. Listje ji bo pričelo odpadati tudi, če je v prostoru prevroče ali pa je zrak presuh.

Nujno gre vedeti, da božična zvezda potrebuje zgolj zmerno zalivanje in da nikakor ne prenaša dobro vodo pod lončkom. Višek vode, ki ostane po zalivanju, gre najkasneje v roku pol ure odliti.

Ko božična zvezda po božiču odcveti, lahko spet prične poganjati nove popke. Februarja ali marca gre rastlinico skrajšati za nekaj deset centimetrov tako, da se lepo oblikuje grmiček. Takrat jo lahko tudi presadite v svež substrat ter jo, ko pridejo toplejši dnevi, preselite v hladnejši prostor. Septembra pa ne gre pozabiti, da ji je potrebno 'skrajšati' dan s pokrivanjem, da se bo decembra nato spet lahko izkazala v svojem polnem sijaju.

profimedia

Naravni sovražnik: Velik problem božične zvezde je bela mušica, ki jo napada in srka njen sok. Teh malih zverinic se lahko znebite tako, da jih fizično odstranite s pomočjo kosov vate.

Svarilo: V žilah božične zvezde se pretaka strupen rastlinski sok, ki lahko iritira vašo kožo. Ta lahko v stik s to tekočino pride, če se zvezdi odlomi vejica. V primeru stika kože s tem mlečkom si morate kar kožo kar najhitreje sprati pod močnim curkom vode.

Vir: living.vecenji.hr

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.