6. 1. 2022, 12:33

Ali veste, zakaj prav danes, na svete tri kralje, podiramo božično jelko?

profimedia

Po krščanski tradiciji naj bi bila naslednja dva dneva najbolj primerna za podiranje jelke in odstranjevanje okrasja. To sta: dan svetih treh kraljev, 6. januar, in dan, ko se po tradiciji praznuje svečnica, 2. februar.

Čeprav se najdejo tudi takšni, ki takoj po božiču pospravijo božično okrasje, večina okrašeno drevesce občuduje vse do 6. januarja, ko se po krščanski tradiciji praznuje 'prihod treh kraljev', t.j. Gašperja (Kasper), Mihe (Melhior) in Boltežarja (Baltazar), ki naj bi se '12 dni po božiču' prišli pokloniti malemu Jezusu. S prihodom treh kralje ali modrecev (ki berejo zvezde) zato še danes z večine mestnih trgov in ulic pospravljajo jelke in božično okrasje

Pa vendar. Resnici na ljubo je tradicija marsikje po svetu tudi drugačna.

Na vatikanskem trgu veliko jelko in jaslice ostajajo nedotaknjeno še cel januar. Razlog za to je, da slavljenje božiča 'uradno' traja do 2. februarja, torej do dneva svečnice.

Svečnico tradicionalno praznujejo '40 dni po božiču', ko se zažgejo božična drevesca, njihov pepel pa raztrosijo po vrtovih in poljih, da bi ta bolje obrodila.

Tako 6. januar kot 2. februar zato veljata za dneva, ko gre podreti božično drevo in pospraviti okrasje, še pišejo na Vecernji.hr.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.