Vid Legradić | 29. 11. 2021, 11:10

Decembrske tradicije po svetu: od zimskega solsticija do decembrskih tvistov

profimedia

December je dobil svoje ime po latinski besedi decem, kar pomeni deseti. V starem rimskem koledarju je bil to deseti mesec v letu, Marec pa je bil prvi. Zdaj je drugače.

Gregorijanski koledar (imenovan po papežu Gregoriju 13.) je od leta 1582 decembru namenil zadnje mesto med meseci. Takšno štetje je hitro povzel dobršen del sveta. V zadnjih tridesetih dneh iztekajočega se leta, ob pripravah na novo, se zato spodobi slaviti, praznovati in se spominjati.

Decembrski običaji, navade in tradicije so po svetu zelo različne. Božič poznamo vsi. Kaj pa druga praznovanja? Predstavimo nekaj večjih ...

Zimski solsticij

Čas najkrajšega dne in najdaljše noči (ali na južni zemeljski polobli) že iz naravnega vidika nosi v sebi velik pomen. To je trenutek, ko planet Zemlja obrne svojo vrtilno os.

Marsikdo je mnenja, da je le zimski solsticij edini pravi konec starega in začetek novega leta.

Za mnogo zgodovinskih skupnosti (na primer Kelti, ameriški staroselci) je bil ta naravni dogodek eden najpomembnejših v letu. Tudi danes je v nekaterih delih sveta tako. Festival Dongzhi ali Festival zimskega solsticija je eden najpomembnejših kitajskih festivalov, ki ga poleg Kitajcev praznujejo tudi v Tajvanu, Japonskem, Vietnamu in Koreji. To je družinski praznik. Na ta dan se obiskujejo templji, počasti se prednike in jé posebno hrano: cmoke ali kroglice iz lepljivega riža v sladki juhi. Oblika te hrane simbolizira prihajajoče sonce, odhajajočo noč in ponovno združitev družine. Zimski solsticij ima posebno mesto tudi v Iranu in v pokrajinah šiitskega islama, kjer se med najdaljšo nočjo v letu praznuje Yalada. To je noč, ko družina ali prijatelji priredijo večerno pojedino in po njej dolgo v noč berejo Koran ali perzijske pesmi.

Sveta Lucija
V Skandinaviji je december temačen mesec. Tudi iz tega razloga se je delno tam razvilo obredje čaščenja Svete Lucije.

Na Danskem, Norveškem, Švedskem in Švedsko govorečih pokrajinah Finske se 13. decembra s petjem spominjajo device, ki je med Dioklecijanovim pregonom po legendi kristjanom, ki so se skrivali v rimskem podzemlju, prinesla hrano in sveče.

Po nekaterih zapisih naj bi Sveta Lucija sveče nosila v vencu na glavi. Njen praznik se pogosto slavi kot praznik svetlobe, primeren zadnjemu mesecu v letu. Dan se praznuje s procesijami, kjer so dekleta in fantje oblečeni v različne kostume povezane s svetniki, spečejo se peciva z žafranom (ki zaradi rumenkaste barve simbolizirajo Kristusovo luč v temi) in medenjaki. Sveta Lucija ima pomembno mesto tudi v Italiji.

26. december

Prav nobene razlage ni, zakaj je 26. december za tako veliko skupnosti in držav poseben dan. Delno lahko iščemo razlog v božiču, ki se zgodi malo prej.

Tako mnoge vzhodnoevropske države ter Katalonija razumejo kot Drugi božič.

Toda to ni vse. V državah južnega dela Afrike, predvsem v Namibiji in Južnoafriški republiki, se 26. decembra praznuje Dan dobre volje. Na ta dan se po božičnih praznikih ljudje vrnejo k vsakodnevnim opravilom, v družbo. Je nekakšen prehoden dan med preživljanjem božiča z družino in začetkom službe po praznikih. Dan dobre volje preprost praznik in je namenjen sprostitvi in sočutju. Pod idejo tega istega dne je v angleško govorečih državah čas za Boksarski dan, sproščeno nakupovanje. 26. december velja tudi kot družinski dan v pacifiških državah in pa kot zahvalni dan na Salomonovih otokih.

Moderni decembrski tvisti

Kljub vsej resnosti tradicij zadnjega koledarskega meseca pa obstajajo tudi zabavna decemberska praznovanja. Ta izhajajo iz angleško govorečega dela sveta, v večini iz Združenih držav Amerike. 13. decembra se praznuje Zeleni ponedeljek. To je dan popustov, ko se v decembru najceneje nakopuje. 14. decembra je dan kolačkov ... Ni pa nujno, da se za neki namen obeležuje le določen dan. Tako lahko v Ameriki kar cel december praznujete obstoj sadne torte (t. i. Fruit Cake Month). Zakaj pa ne? Le na telesno težo je treba paziti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.