10. 12. 2021, 12:07

Kuharica razkrila, kako spečete NAJBOLJŠEGA božičnega purana (in da ta ni presuh)

profimedia
Kuharica razkrila, kako spečete NAJBOLJŠEGA božičnega purana (in da ta ni presuh) (foto: profimedia)

Na praznično mizo postaviti popolno puranjo pečenko prav zares ni enostavno. Biti mora namreč sočna in polna okusa, navzven pa vendarle tudi hrustljava. Kako naj nam to uspe?

Britanski spletni portal Metro je zaprosil profesionalno kuharico Stacie Stewart, če z njihovimi bralci in bralkami deli nekaj tovrstnih nasvetov in trikov.

Pravilna temperatura

Purana je potrebno večji del časa pečo v pečici na 183°C, kasneje (torej v zadnje pol ure) pa temperaturo povečati na 220°C. Prav to zadnje hrustljavo zapeče njegovo kožo, hkrati pa to ne traja predolgo, da bi izsušilo meso purana. To je tudi idealna temperatura za hrustljav pečen krompir.

Kupite le svežega purana

Stacie pravi, da gre v mesarnici ali supermarketu naročiti le svežega purana. Vztrajajte pri tem, da vam to tudi zagotovijo.

Preverite, ali je pečeno

To lahko storite tako, da v zadnjico purana zabodete raženj. Če se pocedijo bistri sokovi, je puranja pečenka pečena. V kolikor pa so sokovi še rožnati, pustite purana v pečici še za 15 do 30 minut.

Pustite, da se 'spočije'

To je ključna faza priprave popolne puranje pečenke, ki pa jo številni preskočijo. Purana narahlo pokrijte s folijo in čisto papirnato brisačo, da bo ta ostal topel. Tako lahko stoji tudi do dve ure, pa bo jed že vedno vroča, ko jo boste rezali. Počitek je nujen"

Režite z ene strani

Da bi lahko razrezali tako veliko ptico, najprej odrežite (ali odtrgajte) eno nogo in to prepolovite. Nato se lotite zadnjice. Ko se boste lotili krila, tega odrežite kar najbližje prsim, nato pa meso prsi narežite diagonalno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.