Vid Legradić | 20. 12. 2021, 09:03

Praznovanje božičnega časa v Afriki (piše popotnik Vid Legradić)

profimedia
Praznovanje božičnega časa v Afriki (piše popotnik Vid Legradić) (foto: profimedia)

Približno polovica afriškega prebivalstva praznuje božič. To je raznolik kontinent, zato se tradicije praznovanj konec decembra po pokrajinah in državah zelo razlikujejo. Različne so celo do take mere, da se božiča niti ne praznuje povsod na isti dan.

Koptski kristjani iz Egipta in Etiopije praznujejo božič 7. januarja, saj sledijo julijanskemu koledarju. V nekaterih predelih Gane se božični prazniki začnejo takoj, ko je konec sezone pridelave kakava, kar pa ne sovpada zmeraj strogo z datumi meseca decembra.

Božične navade

Vsekakor ni vse, kar se tiče božiča, tako drugačno kot pri nas.

Tudi v Afriki je božični čas obdobje, ko se skupaj zbere vsa družina. Tudi okrasitev je podobna kot drugod po svetu, le da prebivalci Afrike ne krasijo božičnih drevesc. Praznična osvetlitev, božične lučke in okraski visijo iz cipres, vej mangovih dreves in palm. Namesto klasičnih okraskov so zelo popularni zvončki. Seveda se najde tudi sneg, a le v modernih trgovinah velikih mesti, umeten seveda. Odsotnost snežne odeje predstavlja problem Božičku, saj s svojimi sanmi ne more priti nikamor. Tudi v kučmi mu je v veliki večini afriškega kontinenta kar malo prevroče, zato ga ne boste srečali prav pogosto (ponekod je sicer možno, da do otrok prijezdi na kameli).

Pozna pa Afrika drugačne može, ki pripotujejo med ljudi za božič. Eden takih je starec Bayk, nekakšen negativec, ki je povezan s samim hudičem. V Liberiji Bayk ne daje daril, ampak se na božični dan sprehaja po ulicah in prosi za darila.

Darila

Razdeljevanje in podeljevanje daril je v afriki drugačno kot pri nas. Ljudje si darila podarjajo, vendar to ni toliko v ospredju kot v zahodnem zvetu.

Najpomembneje je darovati cerkvam in sirotišnicam. V te institucije Afričani prinašajo oblačila, knjige, milo, sveče in igrače. Eno najbolj priljubljenih daril v Afriki so nova oblačila. Na božični dan se v novih oblačilih zmeraj obišče cerkev. Za božični obisk cerkve se izbrano oblačilo lahko včasih kupi celo nekaj mesecev vnaprej.

Maše in bogoslužja

V državah Afrike, kjer se prakticira krščanstvo, so v svojem bistvu božična bogoslužja enaka ostalim po svetu.

Tudi v afriških cerkvah stojijo jaslice, prav tako je vse pristna praznično okrasitev. Drugačna pa sta ples in petje, ki se ne izvajata ne samo med mašo ampak tudi po njej. Poje se na ulicah, trgih in na domačih dvorišči. V Malaviju otroci hodijo od vrat do vrat in pojejo božične pesmi. V zameno za petje od starejših dobijo majhno denarno donacijo. Po polnočni maši se v večini sveta življenje umiri, ljudje gredo spat. Toda ne v Afriki. Takrat se v mnogih državah zabava šele začne! Na ulicah Gambije se po polnočnici odvije parada, kjer domačini plešejo po mestih s »fanali«. To so doma narejene lanterne iz bambusa in papirja, ki imajo obliko hiš ali čolnov. Seveda parada ne bi bila popolna brez maškarade, v kateri se lahko znajde tudi božiček ali vsaj nekdo, ki nosi njegovo kapo.

Božične jedi

V Afriških državah se za božično mizo rada znajde kar nacionalna ali katera od tradicionalnih jedi. V Keniji in Tanzaniji je to lahko enolončnica z mesom in krompirjem ali pa začinjeno meso na žaru, ki nosi ime nyama choma. To je največkrat kozje meso, marinirano v mešanici čebule, česna, ingverja, popra in limoninega soka.

Tudi v Južnoafriški republiki je podobno, saj se za božič peče poseben božični žar na prostem. V Liberiji je božična pojedina sestavljena iz govedine, riža in piškotov. V Nigeriji jedo enolončnico s paradižnikom in ocvrtim piščancem, v Gani pa si za božič radi postrežejo riž, okro in enolončnico fufu (arašidovo maslo, piščančja bedra, čebula, špinača, pšenični zdrob, paradižnikova mezga in začimbe).

Ali je afriški božični jedilnik boljši od našega, pa presodite sami.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.