25. 11. 2021, 10:00

Praznični čas je čas medenjakov: za vas imamo odličen recept, ki ga morate preizkusiti

Profimedia

Prihaja čas, ko bomo spet pekli piškote. Eni najboljših so prav ingverjevi medenjaki, ki med božičnimi prazniki ne smejo manjkati na mizi.

Naj se vam ne mudi - vzemite si čas in z družino specite najboljše medenjake vseh oblik. Mi smo spekli medenjake v obliki možičkov.

Sestavine:

  • 375 g moke, še nekaj za posip
  • pol žličke sode bikarbone
  • 1 in pol žlice zmletega ingverja
  • 150 g temnega melasinega sladkorja
  • 125 g zmehčanega masla
  • 1 srednje veliko jajce
  • 5 žlic zlatega sirupa ali medu

V medenjakih uporabimo med žlahtnega okusa - najbolje kostanjev, hojev, gozdni, vsekakor pa naj bo med raje temen kot svetel.

Za preliv:

  • 1 beljak
  • 200 g presejanega sladkorja v prahu
Profimedia

Priprava:

Medenjaki so nežno pecivo, ki ga morate previdno tudi speči. Optimalne temperature v pečici se gibljejo med 150 in 170 stopinj (ventilacijska 160 stopinj Celzija), zato nikar ne poskusite pospešiti pečenja z višjo temperaturo.

Za testo v mešalniku (še bolje pa na roke) zmešamo moko, sodo bikarbono, ingver, sladkor in maslo, dokler testo ne spominja na drobne drobtine. Dodamo jajce in zlati sirup (ali med), nato res na hitro zmes še zmešamo, da se testo poveže. Testo premaknemo na delovno površino in oblikujemo kroglo. Zavijemo jo v folijo. Testo nujno ohladimo v hladilniku, vsaj za eno uro, preden se lotimo oblikovanja. Tako se bodo lepše spekli in bodo boljšega okusa.

Testo vzamemo iz hladilnika, ga posujemo z moko in razvaljamo med dvema papirjema za peko na 3 milimetre debeline. Lažje vam bo, če prej testo razdelite na dva dela. Razvaljano testo ohladimo še za 30 minut, nato je pripravljeno za rezanje.

Vmes naredimo preliv. Na lahko stepite beljak v majhni skledi. Postopoma dodajajte sladkor, dokler zmes ni gladka in povezana. Morda boste morali dodati še pol žlice vode. Preliv je lahko naredite tudi iz ganaša.

Testo naj bo na papirju za peko, tako boste preprečili, da bi se piškoti pri premikanju poškodovali. Z modelčki v obliki možičkov (13 cm x 10,5 cm in 12,5 cm x 10,5 cm) izrežemo medenjake. Pomembno je, da med piškoti pustite vsaj za dva prsta velik razmik, ne tlačite jih na pekač! Da vam bo šlo lažje, lahko pri izrezovanju uporabite tudi nož za pico. Če se bo testo vmes preveč zmehčalo, ga za 5 do 10 minut spet postavite v hladilnik, preden ga boste spet razvaljali.

Medenjake pečemo 10 do 12 minut, dokler se ne obarvajo zlato. Ko se spečejo, jih pustimo na papirju 10 minut, da se na pol ohladijo, nato jih preložimo na rešetko, da se popolnoma ohladijo. Res počakajte, da se piškoti ohladijo, ne bodite neučakani, šele nato začnite okraševati. Preliv (lahko ga tudi obarvamo) naložimo v vrečko za dekoriranje in možičke okrasimo. Medenjake pustimo počivati dve uri.

Profimedia

Napisala: Lidija Petek Malus // Fotografije: Shutterstock

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.