Vid Legradić | 16. 11. 2021, 13:23

Sezona je za hygge (čas, ko se v pečici peče zavitek in crklja na mehkem kavču)

profimedia

Pozna jesen in zgodnja zima. Vlaga, oblaki, rahel dež. Sneg in tema. Nič kaj prijetno, vsaj ne zunaj. To je čas, ko se v pečici peče zavitek in se crklja na mehkem kavču. Še nekaj dišečih sveč prižgemo in že vstopimo v Hygge, svet severnjaškega življenjskega sloga prijetnosti.

Hygge je Danski in Norveški termin, ki poleg udobja vključuje občutek zadovoljstva in dobrega počutja, ki ga najdemo v majhnih in preprostih stvareh. Osredotočen je na sedanjost in ustvarjanje topline. Ta je prvotno mišljena kot emocionalno zadovoljstvo. Prav vsak posameznik si lahko hygge razlaga po svoje. Nekateri ob jutranjem pogledu skozi okno raje uživajo s skodelico čaja, drugi s kavo. Nekateri so zapečkarji s kvačko v rokah, drugi aktivni športniki, ki se utrujeni in prepoteni pod prho razvajajo z dišečim milom. Hygge pomeni udobje v malenkostih na mnogo različnih načinov.

Ta enostavna skandinavska filozofija udobja je vstopila v svet preko prodaje in promoviranja skandinavskih izdelkov. Eden največjih prodajalcev pohištva in pripomočkov za dom gradi na hyggu svojo celotno prodajno zgodbo. To je miselnost, ki prodaja puhaste blazine, preproste omare in hrano, ki spomni na oster skandinavski mraz. Nekoč so se preko miselnosti hygge prodajale cigarete, danes pa se ne da mimo orošenega kozarca polnega hladnega piva. Skozi očala te filozofije se oglašujejo sveče, nogavice in odeje - mehke, tople in dišeče. Kako bi se lahko potrošnik temu sploh uprl? Kaj je lepšega kot enostaven uživaški požirek piva na vroč poletni dan ter brisanje pene iz ustnic. Ali pa vroča čokolada pozimi.

Hyggis se lahko razume kot konkurenco azijskemu feng-shuju. Za cilj udobnega bivanja obe filozofiji promovirata vključitev določenih elementov v prostor oziroma njegovo prilagoditev udobnemu življenju. Kaj malenkostnega pa je treba narediti, da se bomo počutili bolj udobno, da bomo bolj hyggis. Popolnoma brez stroškov lahko naredite:

  • preživite nekaj kakovostnega časa z družino, partnerjem ali prijatelji
  • stvari si naredite enostavne (pa naj bo to del dneva, hrana, dejanja)
  • pridušite svetlobo v prostoru
  • prižgite sveče
  • v svoj dom vnesite mehkobo (materiali, teksture, nekričeče barve, dekor)
  • naredite nekaj, kar vas osrečuje
  • povežite se z naravo (dejavnosti zunaj, ali vnos naravnih elementov v notranje prostore)
  • odložite pametni telefon

Občutek je tisti, ki naj vas vodi. Uživajte v udobju in dobrem počutju. Ni treba omenjati, da so vsa pozitivna občutja povezana s filozofijo hygge koristna za zdravje. Ker tak način bivanja zmanjšuje stres je posledično tudi manj depresije. Poveča se občutek lastne vrednosti in optimizem. Bolj smo sočutni in hvaležni.

Hyggis se lahko prenese tudi na delovno mesto. Za prakticiranje te filozofije moramo biti zadovoljni z z delom, ki ga opravljamo. To vodi v lažje vzpostavljanje novih socialnih in poslovnih povezav, ustvarja večje zaupanje med sodelavci, izboljšani so odnosi ter večja je samozavest delavcev. Seveda mora biti tudi delovni prostor udoben in opremljen podobno kot topel dom. Na pisarniški mizi zagotovo ne sme manjkati svetilka z mehko osvetlitvijo, delček narave (na primer rastlina v lončku), fotografije družine in prijateljev ter po možnosti udobna preproga. Slednja čistilki morda ne bo pri srcu, a koristi topline pretehtajo marsikaj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.