A.B. | 3. 12. 2021, 10:03

TO je zagotovo najbolj 'čaroben' poklic vseh časov: bi ga opravljali?

Profimedia

Veseli december je že tukaj in z njim po navadi pridejo tudi vse zimske radosti ter ljubeči trenutki v družbi naših najbližjih. Zadnji dve leti sta bili zaradi aktualne pandemije vse prej kot sproščeni in v času, ko nas pestijo socialne, ekonomske ter zdravstvene tegobe, je vsekakor še kako dobrodošlo pokukati onkraj negotove realnosti, na področje, kjer še vedno prevladujeta čista radost in brezskrbnost. Izbrskali smo najbolj čaroben, pravzaprav kar 'decembrski' poklic, ki je vzniknil na področju ameriške zvezne države Michigan.

Le kdo ne pozna legendarnega vzklika ''Ho, Ho, Ho, Merry Christmas!'', ki doda kanček čarovnije v čisto vsak praznični december? Gre za vzklik, ki smo ga pogosto slišali že kot otroci in ki, ne glede na našo starost, vedno uspe zanetiti iskrico topline v naših srcih. Vzklik, ki pripada nikomur drugemu, kot gospodu Božičku. 

Lik Božička, ki sicer spada v kategorijo mitoloških bitij, je vzniknil na ameriških tleh prek nizozemskih priseljencev in se kasneje prek različnih oglasnih, televizijskih in glasbenih vsebin naselil v skorajda vsak dom na svetu. Otroci se ga veselijo in ga vsako leto nestrpno pričakujejo zaradi njegove dobrodušne ter prijazne podobe, zaznamovane s prepoznavno toplo rdečo obleko, velikim zaobljenim trebuhom ter dolgo in gosto belo brado. 

Zaradi tovrstne prepoznavnosti in veselja, ki se v nas prebudi vsakič, ko zagledamo Božička, so v ameriškem mestecu Midland (zvezna država Michigan) že leta 1937 ustanovili prav posebno šolo, v kateri svoje učence urijo, kako postati poklicni Božički. Gre za izobraževalno institucijo St. Howard (Sveti Howard), ki velja za najstarejšo šolo za urjenje Božičkov na svetu. Izobraževanje se začne vsako jesen, več kot 200, pretežno že upokojenih učencev iz celega sveta, pa tam naravnost uživa. Ob vsem tem pa ne gre zanemariti dejstva, da gre za praktično najkrajšo obliko šolanja, kar jih poznamo - vse skupaj namreč poteka le tri dni.

V posnetku, ki je zaokrožil na spletu, lahko vidimo, kakšnih veščin se priučijo in kaj vse morajo obvladati, preden si prislužijo svojo lastno rdečo obleko in belo brado. 

Spretnosti, ki se jih morajo starejše dame in gospodje naučiti, med drugim vključujejo pravilno držanje hrane in pijače, petje božičnih pesmi, plesanje, poznavanje ameriškega znakovnega jezika, pravilno poudarjanje znamenitega vzklika ''Ho Ho, Ho, Merry Christmas'', obiskovanje decembrskih kulturnih prireditev na najrazličnejših območjih države, pravilno držo in hojo ter seveda spremembo glasu, da je le-ta čimbolj globok. Zelo pomembna je tudi spretnost improvizacije, saj se lahko tudi na njihovi poti stvari sem ter tja preprosto zalomijo, najpomembnejša med vsem pa je želja po preživljanju časa z otroki, ki so konec koncev tudi njihovi največji oboževalci.

Kljub temu, da gre za tako dobrodušen poklic, pa ima tudi ta svojo ceno. Eden od učencev je namreč dejal, da lahko strošek učenja ter vseh potrebnih pripomočkov naraste tudi na več tisoč evrov. Sam naj bi za svojo poklicno usmeritev doslej zapravil že več kot štiri tisoč evrov - kar pa niti ni tako nenavadno, če upoštevamo že samo strošek umetne brade, za katero morajo, če želijo biti čimbolj avtentični, odšteti tudi do dva tisočaka. 

Kaj pa vi menite, bi se podali na pravljično poklicno pot? 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.