A. B. | 18. 10. 2022, 07:00

Se nameravate udeležiti predčasnih volitev? To potrebujete za glasovanje

Facebook/Gospodarsko razstavišče/Profimedia/fotomontaža

V Sloveniji bomo zbirali novega predsednika. Predčasne volitve bodo potekale med 18. in 20. oktobrom, na volišče pa ne morete vstopiti brez upoštevanja teh navodil.

V torek, 18. oktobra, se začenja predčasno glasovanje za volitve predsednice oz. predsednika republike 2022. Volišča za predčasno glasovanje (po vsej državi jih je 96) bodo odprta do vključno četrtka, 20. oktobra, med 7. in 19. uro.

Bobo

Kaj potrebujete s sabo?

Če se boste predčasnih volitev udeležili znotraj svojega kraja bivanja, predčasna prijava za predčasno glasovanje ni potrebna. S seboj ne potrebujete obvestila volivcu, ki ste ga po pošti prejeli na dom, temveč le osebni dokument, s katerim boste izkazali svojo identiteto. 

Obvestilo volilcu je namreč le informativne narave, a služi kot hiter pripomoček, da vas lahko hitreje najde v volilnem imeniku.  

Kdo lahko glasuje? 

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, pojasnjujejo na DVK, a opozarjajo, da razen z izjemno v prestolnici, zunaj okraja stalnega prebivališča ne morete glasovati. V Ljubljani bo na voljo 14 volišč za predčasno glasovanje, in sicer le na Gospodarskem razstavišču. Sledenje se šteje kot izjema, kjer lahko glasujete tudi, če v prestolnici ne stanujete. 

Bobo

Če bi kljub vsemu želeli glasovati drugje oz. na drug način, na primer po pošti v tujini ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije (RS) v tujini, na volišču zunaj okraja stalnega prebivališča, po pošti v RS, na svojem domu, kot izseljenec na volišču v RS, oddajte obvestilo za drug način glasovanja. Obvestilo najdete na spletni strani DVK, izpolnite ga lahko tudi, če nimate digitalne identitete. 

Če ste zboleli, morate do vključno 20. oktobra okrajni volilni komisiji sporočiti, da želite glasovati na svojem domu. 

Komu trenutno kaže najbolje?

Med kandidati za predsednika republike so po javnomnenjski podpori na prvih treh mestih poslanec SDS Anže Logar, odvetnica Nataša Pirc Musar in evropski poslanec Milan Brglez, kaže raziskava Valicona za RTVS. Logar bi dobil 21,5 odstotka glasov, Pirc Musarjeva 19,7 odstotka, Brglez pa 12,1 odstotka.

Bobo/fotomontaža

Če bi prišlo do drugega kroga med Pirc Musarjevo in Logarjem, bi prva dobila 40,7 odstotka glasov, drugi pa 33,9 odstotka. Če bi se pomerila Pirc Musarjeva in Brglez, bi prva dobila 33,7-odstotni delež glasov, drugi pa 29,4-odstotnega.

Na četrto mesto bi se uvrstila ginekologinja Sabina Senčar (4,2 odstotka), na peto pa poslanec NSi Janez Cigler Kralj (3,8 odstotka). Sledita poslanec Levice Miha Kordiš s 3,7-odstotno in kočevski župan Vladimir Prebilič s 3,4-odstotno podporo, glasbenik Gregor Bezenšek pa bi dobil 2,6 odstotka glasov. 

Neopredeljenih je 15,7 odstotka sodelujočih, skoraj devet odstotkov vprašanih pa se volitev ne bi udeležilo.

Glede na dosedanje javnomnenjske raziskave obstaja majhna možnost, da bi naslednika aktualnega predsednika dobili že v nedeljo. Kot kaže, bo o tem odločal drugi krog, ki bo 13. novembra.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.