E. Č. | 14. 3. 2024, 07:00

En pritisk na gumb bo dovolj: prihaja revolucija v boju s prometnimi prekrškarji

Profimedia

Policija bo dobila novo "orožje" v boju s prometnimi prekrškarji.

Češki policisti so na pragu revolucije v boju proti prometnim prekrškarjem, saj naj bi kmalu prejeli orodje, ki bi lahko spremenilo pravila igre na cestah, poroča Avto Magazin. Novi sistem, imenovan Eloryks, obeta elektronsko zaustavitev bežečih avtomobilov zgolj z enim samim pritiskom na gumb.

Znanstveniki iz Češke so razvili revolucionarno tehnologijo, ki obeta popoln preobrat v policijskih operacijah na cesti. Sistem Eloryks, katerega razvoj financira češko notranje ministrstvo, naj bi omogočil policistom, da elektronsko omejijo hitrost ali celo ustavijo bežeče vozilo z enim samim pritiskom na gumb. Zamislite si, kako preprosto bo za policiste, da s tem sistemom končajo nevarne pregon na cesti ...

Predstavitev te naprave je sprožila val navdušenja tako med češkimi policisti kot tudi med prebivalci. Po poročanju spletnega mesta Novinky.cz je razvoj sistema Eloryks vključeval sodelovanje čeških znanstvenikov in inženirjev iz vodilnih tehničnih univerz v Pragi in Brnu. Sistem naj bi bil v razvoju že tri leta in obeta popolno preobrazbo policijskih operacij.

Profimedia

Napredna tehnologija, imenovana V2X (Vehicle-2-everything), je temelj sistema Eloryks. Ta tehnologija omogoča dvosmerno brezžično komunikacijo med vozili, infrastrukturo, omrežjem in celo pešci. Po besedah Zdenka Lokaja iz laboratorija CertiLab, ki je predstavil prvi prototip sistema, je V2X že v uporabi v nekaterih serijskih vozilih vodilnih avtomobilskih znamk, kot so BMW, ford, renault, audi, cadillac, volkswagen, toyota, lexus in drugi.

Poleg tega bo tehnologija V2X prinesla tudi revolucionarne spremembe na cestah, saj bodo vozila lahko komunicirala med seboj in z "inteligentno" prometno infrastrukturo. To bo omogočilo izmenjavo informacij med vozili in okoljem ter celo pošiljanje podatkov v oblak in omrežje. Za policijo pa bo to pomenilo možnost neposredne komunikacije z vozili v prekršku in zahtevo po ustavitvi na varnem mestu.

V izrednih varnostnih razmerah bo sistem Eloryks omogočil policistom, da preko policijskega vozila pošljejo signal, ki bo v nekaj sekundah onemogočil dovod goriva ali električne energije v avtomobilski motor prekrškarja. S pritiskom na gumb "blokiraj" v posebni aplikaciji bodo policisti lahko izbrali vozilo, ki naj ga ustavijo, glede na razdaljo, hitrost ali smer gibanja. 

Novo na Metroplay: Mojmir Šiftar o zakulisju MasterChefa, stereotipih in ženi Anji