29. 3. 2024, 16:22 | Vir: STA

Prihajajo prazniki, z njimi pa tudi povečan promet: kje bo najhuje?

Bobo

Policisti opozarjajo na možnost zastojev. 

V času velikonočnih praznikov, med podaljšanim koncem tedna, je na cestah pričakovati zgoščen promet, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa (AVP). Voznike pozivajo k previdnosti, spremljanju razmer na cestah in dobri pripravi na pot. K strpni in varni vožnji brez alkohola pozivajo tudi policisti.

V soboto se zaključi akcija 40 dni brez alkohola, agencija pa medtem znova poziva k ničelni toleranci do alkohola v prometu na vseh poteh, vse dni v letu. Tudi obilna praznična hrana ne ublaži učinkov pitja alkohola, opozarjajo.

Aleksandra Saša Prelesnik

"Odložite mobilni telefon, prilagodite hitrost, uporabljajte varnostni pas in zadrževalne sisteme za otroke, na motorju, kolesu in e-skiroju uporabljajte zaščitno čelado," so zapisali pred prazniki. Voznike motornih vozil opozarjajo, naj bodo še posebej pozorni in skrbni do pešcev, starejših, otrok, kolesarjev, voznikov e-skirojev in motoristov, ki so v prometu najbolj ogroženi.

Pešci so najpogostejši, pa tudi najbolj ranljivi med vsemi udeleženci v prometu, zato jih na agenciji opozarjajo, naj uporabljamo prometne površine, namenjene hoji pešcev. Če ni zagotovljenih površin za pešce, pa naj hodijo ob levem robu vozišča v smeri hoje, tako da jih nasproti vozeči vozniki prej opazijo. Hkrati na agenciji opozarjajo, da pešci nimajo absolutne prednosti.

K varni vožnji spodbujajo tudi voznike e-skiroja. "Uporabljate površine, namenjene kolesarjem, v območjih za pešce lahko vozite le z maksimalno hitrostjo pešca, še najbolje pa je, da sestopite," so poudarili. Motoristom svetujejo, da prilagodijo hitrost in poskrbijo za dobro vidnost. Za obvladovanje motorja je potrebne veliko več psihofizične kondicije in spretnosti kot za vožnjo osebnega vozila, opozarjajo.

Žiga Živulović Jr./Bobo

Kje bo povečan promet?

Zaradi velikonočnih praznikov policisti danes in v soboto pričakujejo povečan promet na gorenjski avtocesti, iz smeri Avstrije skozi karavanški predor proti notranjosti države in naprej proti Hrvaški, v ponedeljek pa v obratni smeri proti predoru Karavanke in naprej proti Avstriji. Pričakovati je strnjeno kolono z možnostjo zastojev, opozarjajo na Policijski upravi Kranj.

V primeru uživanja alkohola voznike prosijo, da si priskrbijo taksi, uporabijo javni potniški prevoz ali za pomoč prosijo prijatelja. Voznikom svetujejo, da hitrost vožnje prilagodijo trenutnemu prometu, saj zaradi možnosti zastojev in stoječe kolone obstaja večja možnost naleta. Ustvarijo naj reševalni pas in spremljajo ažurne informacije v prometu.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel