D.H. | 2. 11. 2020, 15:43

10 neverjetnih dejstev o ameriških predsednikih

Profimedia
10 neverjetnih dejstev o ameriških predsednikih (foto: Profimedia)

Tik pred predsedniškimi volitvami v ZDA se spominjamo nekaterih najbolj nenavadnih dejstev o preteklih ameriških predsednikih, od Georga Washingtona do Georga W. Busha in, seveda, Donalda Trumpa. Dejstva, ki pričajo, da je svet ameriških predsednikov vedno nekoliko – poseben.

Udarec strele

Georga Washingtona je zadela strela, ko je bil še v maternici. Ko je bila njegova mama Mary noseča, je strela udarila v njihovo hišo. Udarec strele je Mary le pošteno stresel, v gostjo, ki je bila takrat pri njih na obisku, pa je strela udarila tako močno, da je ta umrla. Po zapisih se je pribor, ki ga je v trenutku držala v rokah, kar spojil z njenim telesom. Mary ni utrpela hujših poškodb.

Razmetana ovalna pisarna

Ko je Bill Clinton zapustil Belo hišo, je popolnoma razmetal Ovalno pisarno. Ne zato, ker bi bil jezen, ampak kot zafrkantsko darilo njegovemu nasledniku, Georgeu W. Bushu. A Georga W. Busha ni pričakal samo nered. Clintonovi podaniki so celo sneli kljuke z vrat, odstranili tipko W iz tipkovnic in predale napolnili z limom. Busheva administracija je imela kar eno leto vodila preiskavo, da bi odkrili krivca za to lumparijo. Škoda je bila ocenjena na okoli 14.000 dolarjev. 

Najslabši film?

Po besedah Ronalda Reagana, je bil najslabši film, v katerem je igral, Code of the Secret Service iz leta 1939. Je pa bil prav to film, ki je takrat 9-letnega dečka po imenu Jerry Parr spodbudil, da se je kot mladenič kasneje pridružil tajni službi ZDA in potem kot v kakšnem filmskem scenariju, leta 1981 Ronaldu Reaganu rešil življenje, ko je nanj streljal John Hinckley Jr.

Profimedia
Nevidni strel

Leta 2011 je nekdo ustrelil proti Beli hiši, ko je bil Barack Obama v pisarni. Tajna služba se ni odzvala, ker so mislili, da je bil zvok samo pok izpušnega lonca avtomobila. Kar nekaj časa tako nihče ni niti vedel, da se je strel zgodil, dokler ni nekaj dni kasneje čistilka opazila s strelom razbito okno. Takrat se je veliko govorilo o nesposobnosti tajne službe, ki naj bi leto kasneje celo najela prostitutke za celonočno žuranje v Beli hiši.

Tvoj grb, moj grb

Ko je Donald Trump kupil posestvo Mar-a-Lago, si je brez pomisleka prilastil tudi grb, ki je sicer pripadal prejšnjemu lastniku, Josephu Edwardu Daviesu, ambasadorju, ki mu je bil ta grb podeljen leta 1939. Seveda je Trump na obstoječi heraldiki naredil eno pomembno spremembo – zapis 'Integritas', originalni moto, ki v latinščini pomeni 'integriteta', je zamenjal s svojim priimkom, Trump. V Združenih državah je ta grb potem izpostavljal vsepovsod, so mu pa uporabo prepovedali na Škotskem, ko je grb želel uporabiti za promocijo njegovega golf igrišča.

Nove uniforme

Richard Nixon je agente tajne službe oblekel v nove uniforme, nadvse podobne tistim, ki jih je videl na evropskih stražarjih. Ameriška javnost ni bila navdušena nad novimi oblačili predsednikovih varuhov, češ, da so videti preveč kraljevsko – imele so bele suknjiče, črne hlače in okrasne vrvice. Uniforme je zato Bela hiša prodala pihalnemu orkestru lokalnega kolidža.

Žgečkljive fotografije

John F. Kennedy je posnel kar nekaj fotografij z golimi ljubicami, ki jih je vozil v Belo hišo. A to še ni vse – agentom tajne službe je naročil, da morajo te fotografije uokviriti in to celo pri isti uradni galeriji, kjer je Jacqueline Kennedy, ženska, katero je z vsemi temi ljubicami varal, med napornim postopkom obnove naročila uokvirjanje drugih slik Bele hiše. Obnove, za katero jo je zadolžil prav JFK. Seveda je vse potekalo zelo skrivno. Tajni agent je moral v galerijo pred uradnim odpiralnim časom, da so izmerili velikost fotografije, nakar je agent s fotografijo odšel (da ne bi zašla v napačne roke) in se vrnil po zaprtju galerije za nameščanje v okvir. Mimogrede, na eni od fotografij je bil samo predsednik, popolnoma gol, z le masko na obrazu.

Hiša strahov

Harry S. Truman je bil prepričan, da po Beli hiši strašijo duhovi. Nekega dne so tako morali tajni agenti raziskovati primer skrivnostnega trkanja, spet drugič pa je bil Truman prepričan, da sliši duha Teddyja Roosevelta, ki se prepira Andrewjem Jacksonom. Zadnja tri leta mandata je zato Truman živel v drugi rezidenci.

Prosim, brez govorov

Thomas Jefferson je bil zelo slab javni govorec. Kopijo govora ob deklaraciji neodvisnosti je imel popisano z opombami, kako izgovarjati nekatere besede. Nekateri zgodovinarji menijo, da je Jefferson zelo verjetno jecljal, ker je bil sicer vrhunski pisec. Med svojim predsedovanjem je imel tako le dva javna govora – na obeh inavguracijah. Namesto govora je kongresu raje kar v pisni obliki podal stanje o državi (State of Union). Nekaj njegovih naslednikov je potem storilo enako.

Zadnja avantura

Po končanem predsedovanju je Theodore Roosevelt  z odpravo odšel v amazonski pragozd, s seboj pa je imel smrtonosno dozo morfija, ki bi ga vzel v primeru, da zboli. In je zbolel. Dobil je vročino, prav tako pa si je poškodoval nogo. Njegov sin, ki je bil z njim na tem pohodu, ga je vseeno prepričal, da naj ne vzame morfija, saj bi jih preveč upočasnilo, če bi morali s seboj nositi še njegovo truplo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.