Z Banksyjevimi deli na dražbi zbrali 2,5 milijona evrov za bolnišnico v Betlehemu

Mediterranean Sea View 2017

29. 7. 2020, 07:00 | Scena | Vir: STA

              Z Banksyjevimi deli na dražbi zbrali 2,5 milijona evrov za bolnišnico v Betlehemu (foto: profimedia) profimedia

Triptih britanskega umetnika Banksyja je bil na dražbi v pomoč bolnišnici v Betlehemu prodan za 2,2 milijona funtov (2,5 milijona evrov), so v torek sporočili iz dražbene hiše Sotheby's. Končna cena treh oljnih slik, politično zaznamovanega dela o begunski krizi zadnjega desetletja, je bila tako veliko višja od prvotno predvidene.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so pri Sotheby's triptih Mediterranean Sea View 2017 pred dražbo ocenili na do 1,2 milijona funtov (1,3 milijona evrov). Tri tradicionalno uokvirjene slike spominjajo na slike morja iz obdobja romantike, a boje in oranžni rešilni jopiči prikazujejo drugačno zgodbo.

Triptih je do prek kratkim visel v hotelski avli Banksyjevega hotela Walled Off v Betlehemu, ki se ponaša z "najslabšim razgledom na svetu". Hotelski gostje imajo namreč razgled na zid med Izraelom in Palestino.

Celoten izkupiček je namenjen novemu oddelku za okrevanje po možganski kapi in nakupu rehabilitacijske opreme za otroke, ki se zdravijo v bolnišnici v Betlehemu, so sporočili iz dražbene hiše. Dodali so, da je Banksy, čigar identiteta ostaja skrivnost, "vodilni družbeni komentator našega časa".

Umetnikova identiteta sicer že od njegovih začetkov v 90. letih ostaja strogo varovana skrivnost. Znano je zgolj, da prihaja iz Bristola.

Zaslovel je z ulično umetnostjo, ki je družbeno kritična in obravnava kontroverzne teme, kot so brezdomstvo in koronavirusna kriza. Njegova dela se pogosto pojavljajo na nepričakovanih mestih, še piše dpa.