N.Z. | 12. 4. 2021, 13:07

13 odličnih ŠAL in VICEV, ki jih bodo razumeli le zares inteligentni

profimedia

Na desetine šal in vicev, ki premorejo najbolj inteligentne premete in salte, dnevno zaokroži med ljudmi, le nekaj pa je med njimi takšnih, ki jih bodo znali ceniti le najbolj bistri. Da zaslužen krohot ne bo izostal, so tudi še razlage.

1.

Trije logiki vstopijo v bar. Pa jih barman vpraša: "Trikrat pivo?" Prvi logik reče: "Ne vem." Drugi logik reče: "Ne vem." Tretji logik pa na vse to: "Da."

Glede na to, da so vsi trije možakarji filozofi in logiki, njihov tok misli v celoti temelji na logiki in resnici. Barmanu lahko rečeš DA samo, če si prepričan, da si vsi trije želite pivo. Če nisi prepričan za ostala dva, lahko rečeš zgolj NE VEM. Da si prvi vprašani želi pivo, lahko sklepamo po tem, da je rekel NE VEM, če si ga namreč ne bi želel, bi rekel NE, ker bi bilo že to, da si ga on ne želi dovolj, da na vprašanje 'Trikrat pivo?' odgovori z jasnim NE. Enaka logika velja za drugega vprašanega.

2.

Kakšna je razlika med ignoranco in apatijo? Ne vem in vseeno mi je.

V slovarju tujk preverite definicije ignorance in apatije, pa vam bo hitro vse jasno.

3.

Koliko surrealistov je potrebnih, da zamenjajo žarnico? Riba.

Bistvo šale je seveda gibanje nadrealizma (ali surrealizma), za katerega je značilna čudaška in iracionalna umetnost. Če se vam zdi, da dotična šala nima nobenega smisla, je to tudi njen namen. Prav nesmiselnost je poanta surrealizma.

4.

Dva atoma vodika skupaj hodita po cesti, ko eden od njiju naenkrat zavpije: "Prekleto! Izgubil sem elektron!" Drugi atom prvega vpraša: "Si prepričan?" "Ja, pozitiven sem!"

Šala v angleščini morda zveni nekoliko bolje, vseeno pa jo bodo znali ceniti kemiki. Vodik kot najmanjši in najlažji kemijski element z vrstnim številom ena ima namreč v jedru en proton (s pozitivnim nabojem), v elektronski ovojnici pa en elektron (ki je seveda negativen), zato: ko ta izgubi elektron, postane ... no, vidite, saj se razumemo.

5.

Biolog, fizik in matematik stojijo pred prazno hišo in opazujejo, kako dve osebi vstopita v hišo, nato pa tri osebe izstopijo. Biolog skuša fenomen razložiti z: "No, verjetno so se reproducirali." Fizik se domisli drugačne razlage: "Morda gre za napako v merjenju." Nato pa matematik zaključi: "Če bo vstopila še ena oseba, bo hiša spet prazna."

Da bi razumeli šalo, morate najprej razumeti matematika, zaradi česar boste morali nekoliko napeti možgančke. Pa začnimo s predpostavko: hiša = 0!

Dva človeka vstopita ... 2+0=2

Trije ljudje izstopijo. 2 -3= -1

Ker je bilo le dvoje ljudi v hiši, izstopili pa so trije, to pomeni, da je hiša = -1. Skratka, če vstopi še človek v hišo ... -1+1=0

In hiša je spet prazna.

V katerem grmu (pardon: hiši) torej tiči zajec (oprostite: človek)? :D

6.

Že slišali za novi band, ki se imenuje 1023 MB? Zaenkrat so še vedno brez gig-a.

S predpostavko, da veste, da 'gig' v slengu pomeni nastop, ime glasbene skupine pa namiguje na pojme, ki so bolj znane računalničarjem, pri čemer MB pomeni megabajt, gig pa je okrajšava za gigabajte ali GB, naj vam le še namignemo, da je 1 GB = 1.024 MB. Ker je ime banda 1023 MB, to hkrati pomeni, da jim manjka še 1 MB do 1 GB (čemur rečemo tudi gig - izraz, ki se ga uporablja tudi v glasbeni industriji namesto preprosto: nastop ali koncert). Se razumemo?

7.

Heisenberg je dirkal po avtocesti. Pa ga ustavi policist in ga vpraša: "Pa sploh veste, kako hitro ste vozili? Heisenberg odgovori: "Ne, sem pa vedel, kje sem?"

Srčika šalae je nemški fizik Werner Heisenberg, ki je bil ena od osrednjih figur kvantne teorije: t.j. teorije o snovi in energiji, na kateri bazira koncept kvantov. Njegova slavna teorija Heisenbergovo načelo nedoločenosti trdi, da lahko vemo bodisi, kako hitro se kvantni delec giblje ali pa pa, kje se nahaja. Nemogoče pa je vedeti oboje hkrati.

8.

Kaj dobimo, če križamo šalo z retoričnim vprašanjem?

Tu je razlaga povsem nepotrebna, saj retorična vprašanja po defoltu ne zahtevajo neposrednega odgovora. Heh.

9.

Profesor lingvistike razlaga študentom: "V angleščini, dvojno zanikanje pomeni potrditev. V nekaterih jezikih, kot je na primer ruščina, pa je dvojno zanikanje še vedno negativa. Kakor koli že, v nobenem jeziku pa ne velja, da bi dvojna potrditev postala zanikanje." Potem pa se iz ozadja predavalnice zasliši glas, ki pravi: "Ja, seveda!"

Tako JA kot SEVEDA veljata za potrditev oz. imata konotacijo pozitivnega. Ko pa se nanizata drug ob drugega (in to s pravim tonom izgovorjenega), sta rado sprejeta kot sarkazem.

10.

Moški na poti na delo sreča brezdomca, ki sedi na pločniku blizu njegove pisarne. Pa mu da dolar. Ko se taisti moški vrača z dela, na istem pločniku opazi brezdomko. Pa ji da 82 centov.

Šala se seveda naslanja na dejstvo plačne vrzeli glede na sploh. Leta 2021 naj bi ženske zaslužile le 82 centa na dolar, ki ga zaslužijo moški. Za razumeti to šalo, je potrebno vedeti zgolj to dejstvo.

11.

Nikoli ne delite šale s kleptomani. Oni vse vzamejo dobesedno.

Kleptomanija je motnja nadzora impulza, katere rezultat je neustavljiva želja po tem, da nekaj ukradejo. Če jim tore poveste šalo, jo bodo vzeli ... dobesedno.

12.

Biolog, kemik in stististik gredo na lov. Biolog strelja v srno in jo zgreši meter v levo. Kemik strelja proti srni in jo zgreši meter v desno. Statistik pa zavpije: "Imamo jo!"

Statistik je oseba, ki se ukvarja s teorijo števil in izračunavanjem statističnih vrednosti. Statistiki pogosto računajo povprečja. Matematično bi tako +1 m in -1 m v povprečnih vrednostih znesla 0. Poanta šale je skratka v tem, da je statistik vzel povprečje obeh zgrešenih metov in na osnovi tega predvidel, da so zadeli tarčo.

13.

Zakaj inženirji zamenjujejo noč čarovnic z božičem?

Ker je Oct. 31 = Dec. 25.

Preden se poanta šale izgubi s prevodom (Oct. je angleško namreč tudi okrajšava za oktober), naj povemo, da inženirji in računalničarji operirajo z dvema numeričnima sistemoma, ki sta znana kot octal (osmiško število) in decimal (desetiško število). Pri pretvarjanju enega v drugega velja, da je octal 31 (skrajšano: Oct. 31) enako decimalu 25 (ali Dec. 25) in obratno. Skratka ...

Za še več šal, ki so jih skupaj zbrali in jih razložili pri Indy100, a bi s prevodom hkrati tudi izgubili njih poanto, pa na povezavi: 20 jokes, that only ...

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.