Živa Avžner | 7. 5. 2021, 12:24

19 čudovitih izletnih točk s klopcami ljubezni, ki jih enostavno morate obiskati

Lucija Lobnikar

Če iščete popolne fotografije in se želite hkrati spotiti s hojo v hrib, je naslednji seznam s čudovitimi lesenimi klopcami z izrezljanim srcem, imenovanimi klopce ljubezni, idealen za vas. Klopce so postavljene na izbranih izletnih točkah, ki ponujajo dih jemajoč razgled.

Izkoristite odlično priložnost, da tako rekoč prehodite celo Slovenijo. Pohodi so primerni za vse, saj so klopce na različnih višinah, od nekje 500 do 2000 metrov nadmorske višine. Nekatere ponujajo nezahtevne, kratke poti, druge pa so locirane kar visoko in so malce bolj zahtevne.

Gregor, koordinator projekta klopca, nam zaupa, da je bila klopca pred desetimi leti povsem nedolžno postavljena na Dreveniško goro na obronku štajerskega Boča. Želeli so ustvariti miren kotiček s čudovitim razgledom, ki človeku ogreje misel.

Lucija Lobnikar

»Po parih letih in neštetih obiskih smo se odločili, da poskusimo s pomočjo slednje in izbranih lokacij premakniti ljudi. Želeli smo jim dati razlog za prvi korak, za spopad s klanci in jih nagraditi s čudovitimi razgledi. Želja je bila, da v čas enega popoldneva zapakiramo najtežjo življenjsko preizkušnjo – odločitev, premik in dejanje,« pove Gregor.

»Pohod je toliko bolj adrenalinski, ko iščeš lokacijo, kjer boš zagledal klopco in dosegel zastavljen cilj,« z nami deli izletnica Leja, ki se je med karantenskimi dni s prijateljico Lucijo odločila, da obišče prav vse klopce, ki so registrirane s strani projekta.

www.klopcaljubezni.si

»Ko danes gledamo nazaj, smo izredno ponosni. Navdihujejo nas zgodbe zarok, premikov na življenjski poti, izboljšanih počutij in še ogromno drugih, katere so ljudje ustvarili s svojim delom in odločnostjo. Klopca je v tem primeru le brca v rit, da so spoznali, da slednje le ni tako težko,« je hvaležen Gregor.

Pred pohodom bodite dobro pripravljeni in se pozanimajte o lokaciji, preden na hrbet zavihtite nahrbtnik in se odpravite na pot.

NASVETI ZA ČIM BOLJŠE DOŽIVETJE:

  • Ne pozabite na dobro družbo. Ko se vam bo hoja do klopce še tako vlekla, vam bo prav prišla družba, ki vam bo krajšala čas.
  • Ne dvomite v moč brskanja po spletu. Na uradni spletni strani ni točnih lokacij, zato bo vaš najboljši prijatelj pri iskanju klopc splet. Po navadi so klopce na hribu, zato najprej najdite lokacijo hriba, izmed različnih poti si izberite eno in se podajte na pot.
  • Vzemite si čas. Nekatere klopce niso točno označene, zato lahko hitro zaidete s poti in iz ene ure hoje nastaneta dve. Ne pozabite na spremljanje markacij.
  • Fotografija na klopci s srčkom in razgledom v ozadju je nujna, zato ne pozabite na polno baterijo telefona.
Klopca pomeni premik – fizičen, mentalen in dneven. Izberite svojo in ustvarite čisto svoj premik.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.